Немає жодних сигналів, що українська економіка вийшла хоча б на динаміку стабілізації

Немає жодних сигналів, що українська економіка вийшла хоча б на динаміку стабілізації

15:17, 18 вересня 2013

Немає жодних сигналів, що українська економіка вийшла принаймні на динаміку стабілізації, - заявив парламентським журналістам голова Політради ВО «Батьківщина», голова фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк, відповідаючи на запитання стосовно курсу гривні.

Арсеній Яценюк зазначив, що занепокоєння викликають декілька макроекономічних індикаторів. Зокрема, протягом 12 місяців в Україні іде стабільне падіння промислового виробництва: «Учора Держкомстат оприлюднив мінус 5,4% промислового виробництва. Це означає, що закриваються підприємства, скорочуються доходи державного бюджету, люди втрачають робочі місця».

Він також наголосив, що українська економіка третій квартал поспіль демонструє нульове зростання: «Тобто жодних сигналів, що українська економіка вийшла хоча б на динаміку стабілізації, – немає».

Ще один параметр, який викликає занепокоєння, – це золотовалютні резерви. Він нагадав, що за останній місяць вони зменшилися на мільярд доларів США, а за останній квартал - впали на 3 мільярда доларів.

Арсеній Яценюк також наголосив, що вчора, коли на міжбанківському валютному ринку почався великий попит на долар, Нацбанк не вийшов з інтервенціями, «розуміючи, що якщо він вийде з інтервенціями, то буде просто знищувати залишки золотовалютних резервів».

«Тобто всі тенденції говорять про одне – курс втримати на рівні 8 (гривень за долар США – ред.) дуже складно», - підкреслив він.

Яценюк наголосив, що опозиція вимагає від уряду прозвітувати в парламенті про прогнозний курс на наступний рік: «Ти не можеш порахувати бюджет, якщо не знаєш курс, і навпаки – не можеш порахувати курс, якщо ти не знаєш, які в тебе бюджетні параметри. На жаль, уряд до сьогоднішнього дня не вніс цей законопроект (проект державного бюджету на 2014 рік. - ред.) і не веде чесної і відвертої дискусії з приводу економічних перспектив на наступний рік».

Відповідаючи на запитання журналіста, чи можливий секвестр держбюджету, Арсеній Яценюк наголосив, що зараз фактично відбувається технічний секвестр бюджету: «Вони просто не виконують базові параметри, закладені в бюджеті. Іншими словами – вони не платять. Вже з’явилась заборгованість по соціальним виплатам та різного роду платежам місцевих бюджетів».

«У державному казначействі грошей набагато менше, ніж передбачено бюджетними видатками і бюджетним розписом. За нашими оцінками, до кінця поточного року, щоб виконати всі бюджетні зобов’язання, передбачені поточним бюджетним законом, необхідно додатково 45 млрд. грн., яких в них немає», - додав Арсеній Яценюк.