Інтерв'ю Прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка Financial Times

Інтерв'ю Прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка Financial Times

16:05, 10 березень 2016 | www.ft.com

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк кидає виклик президенту Петру Порошенку «підтримайте мене або звільніть» і говорить, що рішучі дії є єдиним виходом з політичної кризи в країні, що триває вже місяць і може призвести до дострокових виборів і зриву процесу прозахідних реформ.

В інтерв'ю Financial Times Арсеній Яценюк підкреслив, що тривають постійні атаки з боку  провладної коаліції, до якої входять 136 депутатів з фракції президента, сказавши, що «незручно отримувати удари у спину».

Парламент, зазначив він, не підтримав 60% урядових законопроектів. Але Арсеній Яценюк захищає результати своєї роботи, наполягаючи на тому, що Україна стала «зовсім іншою країною» з 2014 року, коли революція знесла проросійського президента Віктора Януковича.

Його коментарі прозвучали на тлі закулісних політичних маневрів,  коли політичні інсайдери озвучили  кандидатури народженої в США міністра фінансів Наталії Яресько та спікера парламенту ВолодимираГройсмана як можливих наступників прем’єра.

«Якщо президент не хоче працювати зі мною і якщо його фракція категорично проти цього уряду і цього прем'єра… При всій повазі прошу взяти на себе відповідальність, сформувати уряд, представити програму нового уряду українському народу і сформувати нову коаліцію», -  сказав Арсеній Яценюк.

«Підтримайте мене або звільніть», - додав він.

Найглибша політична криза в Україні після революції 2014-го була викликана місяць тому відставкою міністра економічного розвитку і торгівлі Абромавичуса, який сказав, що здійснювати реформи стало неможливим.

Уряд Арсенія Яценюка пережив вотум недовіри в парламенті. Але він визнав, що його уряд був послаблений після того, як деякі депутати коаліції проголосували за недовіру і з коаліції вийшли дві з п'яти фракцій.

Політична невизначеність наражає на ризик зриву міжнародної фінансової підтримки України на тлі спроб Росії дестабілізувати країну і повернути її у сферу впливу Москви.

МВФ відклав виділення чергового траншу в розмірі $ 17,5 млрд, поки не стане зрозуміло, що уряд може продовжувати структурні реформи. Один високопосадовець попередив, що без підтримки з боку МВФ фінансових резервів України вистачить лише на 6-8 місяців.

Деякі політичні коментатори проводять паралелі з розколом між президентом Віктором Ющенком і прем'єром Юлією Тимошенко, який у підсумку, підірвав результати продемократичної "помаранчевої" революції 2004 року.

Пан Яценюк сказав, що він «завжди намагався уникати сумнозвісного сценарію 2005 року»: «Я ніколи не буду скаржитися на мого президента.  Я мовчатиму до кінця. Але кінець ще дуже далеко», - зіронізував він.

Прем'єр-міністр не заперечує інформацію, що пані Яресько та інші брали участь у переговорах щодо посади, але відмовився від подальших коментарів.

«Мій уряд пережив вотум довіри. Я абсолютно відкритий  для будь-якого обговорення. Але… будь-який уряд має отримати підтримку парламенту», - сказав він.

Люди, знайомі з ситуацією, на цьому тижні повідомили Financial Times, що представники парламентських фракцій Порошенка і  Яценюка запропонували підтримку Яресько на посту прем'єра, але переговори зайшли в глухий кут.

Один із політичних інсайдерів припустив, що прем'єр міг спочатку підтримати такий сценарій виходу з кризи, але пізніше зробив висновок, що  міністру фінансів не вистачає парламентської підтримки, щоб бути ефективним довгостроковим прем'єром.

Пан  Яценюк заявив, що перед країною зараз три сценарії: переформатований уряд на чолі з ним, новий уряд або дострокові вибори. Він був «готовий з честю передати офіс прем'єр-міністра найсильнішому уряду, найсильнішій коаліції і найкращій програмі».

Деякі з його колишніх політичних союзників віддають превагу достроковим виборам, додав він, але це помилка.

«Після того, як відбудуться дострокові парламентські вибори, повірте мені, вони ніколи не зможуть сформувати прореформаторський прозахідний уряд», - додав він, зазначивши будь-яка нова коаліція буде складатися з «10 різних партій з абсолютно різними ідеологіями».

Прем'єр підкреслив, що звинувачення в корупції стосовно нього і його колег з боку опонентів були безпідставними: «Це наклеп», -  сказав він.

Пан Яценюк сказав, що він повинен був "просити, благати, атакувати парламент", щоб отримати підтримку законодавства. Один лише законопроект щодо приватизації він представляв 15 разів.

Але, додав він, «ця країна зовсім інша, ніж була два роки тому… Нова поліція, нова армія, нова фіскальна політика, нова енергетична політика, нова соціальна політика, нові люди в уряді, дуже сильне суспільство».

«Я зробив все, що можу в поточних умовах. Я можу зробити більше, але ми повинні натиснути на газ».