«На будь-які переговори з владою ми повинні отримати мандат довіри Майдану», - Арсеній Яценюк

«На будь-які переговори з владою ми повинні отримати мандат довіри Майдану», - Арсеній Яценюк

20:07, 11 грудень 2013

Рішення про перемовини з президентом Януковичем повинно прийматися не політичними лідерами, а,  в першу чергу, людьми на Майдані, - заявив на брифінгу в Штабі національного спротиву голова Політради «Батьківщина» та фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк.

 

 Арсеній Яценюк зазначив, що після того, коли Майдан зупинив спробу силового розгону цієї ночі, «українці можуть пишатися своєю країною і кожним, хто вчора відстояв Майдан». 

Ще один із здобутків Майдану, за його словами, – це те, що вимога звільнити незаконно затриманих «Беркутом» активістів почала виконуватися. 

Як підкреслив Арсеній Яценюк, одним із досягнень є те, що президент «Янукович сам заявив про те, що необхідно проводити «круглий стіл». 

Він наголосив, що рішення про такі перемовини повинно прийматися не політичними лідерами: «Таке рішення повинно прийматися, в першу чергу, людьми на Майдані. Ми повинні отримати мандат на проведення будь-яких перемовин».

«Ми ведемо перемовини з ЄС, маючи на це мандат Майдану. Майдан вимагає Угоди з ЄС -  і ми йдемо цим шляхом. Майдан вимагає, щоб Україна мала соціальну, політичну і економічну стабільність. Майдан вимагає притягнути до відповідальності тих, хто бив наших дітей, звільнити тих, хто зараз незаконно знаходиться в тюрмі. Ми йдемо цим шляхом, і вже є здобутки в цьому питанні. Майдан вимагає політичної відповідальності уряду і всіх, хто були задіяні в процесі як побиття людей, так і доведення України до суспільної і економічної кризи. Ми цей мандат отримали від людей і ми діємо виключно в рамках цього мандату», - підкреслив Арсеній Яценюк. 

«Ми зараз будемо приймати рішення з людьми. Ми спільно тут стоїмо і висловлюємо тільки позицію українського народу і будемо її висловлювати», - додав він. 

Арсеній Яценюк також зазначив, що лідери опозиції сьогодні мали зустріч з заступником Державного секретаря США Вікторією Нуланд та Верховним представником ЄС із питань зовнішньої політики Кетрін Ештон: «І ЄС, і наші американські партнери підтримують демократичне перетворення в Україні».

«Що стосується економічної складової, то ЄС чітко заявив, що готовий надати макрофінансову підтримку Україні. Наскільки нам відомо, завтра до Брюсселю відлітає делегація українського, поки що, уряду. І якщо в них є чіткі цифри, якщо в них є чітке розуміння, як виходити з економічної кризи, то наші європейські партнери чітко заявили – «ми готові підтримати Україну», - наголосив він. 

«Позиція ЄС чітка, як ніколи. Підписуєте Угоду про Асоціацію - і Європа фінансово допомагає Україні. Не уряду, а Україні», - наголосив він.