Опозиція вимагає покарати винних у захопленні офісу «Батьківщини»

Опозиція вимагає покарати винних у захопленні офісу «Батьківщини»

16:55, 12 грудня 2013

Опозиція вимагає здійснити розслідування силового захоплення співробітниками правоохоронних органів центрального офісу партії «Батьківщина» 9 грудня. З такою вимогою звернулися до Генеральної прокуратури голови опозиційних фракцій Верховної Ради України Арсеній Яценюк («Батьківщина»), Віталій Кличко (УДАР), Олег Тягнибок («Свобода») та голова Центрального штабу ВО «Батьківщина» Олександр Турчинов.

У зверненні йдеться, що близько 17-ї години до центрального офісу партії «Батьківщина» на службових автобусах прибули більше 100 спецпризначенців у чорній формі з написом на спині «МІЛІЦІЯ», а також значна група осіб у цивільному.

В операції по силовому захопленню приміщень «Батьківщини» в Києві також брали участь співробітники ДАІ, які службовими автомобілями заблокували вулицю Турівську. «Одна група правоохоронців проникла через огорожу на внутрішню територію, інша – перебувала на вулиці та блокувала всі входи та в’їзди. Ці особи були у повному бойовому екіпіруванні, озброєні автоматами та іншими спеціальними засобами», – наголошується в депутатському зверненні.

Використавши спеціальні засоби, правоохоронці зламали двері й проникли в приміщення партії «Батьківщина». «Усі співробітники партії були виведені зі своїх кабінетів, заблоковані у коридорах будівлі та покладені обличчям на підлогу, – зазначається в документі. – При цьому невідомі не представилися, не пред’явили службових посвідчень та не надали жодних офіційних документів, у тому числі рішень суду; погрожували зброєю, заборонили користуватися мобільними телефонами. На всі зауваження співробітників партії «Батьківщина» щодо незаконності таких дій правоохоронці реагували агресивно, відкрито демонструючи бойову зброю».

Співробітники правоохоронних органів провели обшук у більш ніж 20-ти службових кабінетах, зокрема, в приймальнях народних депутатів України. Голови опозиційних фракцій вказують, що «правоохоронці пошкодили значну частину майна, зламали сейфи, а також вилучили всі сервери, велику кількість комп’ютерів, іншого технічного обладнання та особистих речей працівників центрального офісу «Батьківщини». Під час вилучення (викрадення) речей та предметів не було оформлено відповідного протоколу виїмки, не було проведено будь-яких процесуальних дій.

Усе вилучене майно було завантажено до двох мікроавтобусів та вивезено у невідомому напрямку. Згідно з документом, внаслідок протиправних дій правоохоронців, які брали участь у пошкодженні та вилученні майна партії «Батьківщина», було заподіяно збитків на суму більш ніж на 12 млн гривень. «Повністю зруйновано зв’язок, комп’ютерну мережу, електронну пошту, сайти та систему енергозабезпечення партії», – йдеться в депутатському зверненні.

Голови опозиційних фракцій наголошують, що одразу після штурму офісу «Батьківщини» сюди прибули народні депутати П. Петренко та А. Пишний, які, пред’явивши посвідчення, звернулися до правоохоронців з вимогою пропустити їх до будівлі, де знаходяться їхні приймальні. «Правоохоронці протиправно перешкоджали депутатам та не допустили їх до приміщення, погрожуючи депутатам автоматичною зброєю», – зазначається в депутатському зверненні.

Голови опозиційних фракцій додали до документа, адресованого в Генпрокуратуру, фото- та відеоматеріали, що підтверджують викладені факти. Як зауважується, дії співробітників правоохоронних органів мають ознаки кримінально-карних діянь, які кваліфікуються як «Розбій» (ст.187), «Погроза або насильство щодо державного чи громадського діяча» (ст.346), «Перешкоджання діяльності народного депутата України та депутата місцевої ради» (ст.351) та «Перевищення влади або службових повноважень» (ст.365), та тягнуть за собою кримінальну відповідальність.

У зв’язку з викладеним вище опозиційні політики вимагають від Генпрокуратури невідкладно провести розслідування обставин та фактів незаконного захоплення співробітниками правоохоронних органів приміщень центрального офісу партії «Батьківщина»; відкрити кримінальне провадження стосовно співробітників правоохоронних органів за ознаками вказаних кримінальних правопорушень; за результатами проведеного розслідування притягнути винних осіб до кримінальної відповідальності.