Інтерв’ю виданню 
The Wall Street Journal

Інтерв’ю виданню 
The Wall Street Journal

09:11, 30 листопад 2016 | 
The Wall Street Journal

За сім місяців з моменту відставки колишній прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк набув ролі свого роду особливого посла, який подорожує Заходом, з боку людини, яка звільнила його - українського президента Петра Порошенка.

Обрання Дональда Трампа і його обіцянка створити нове партнерство з Росією викликали серйозну непевність Києва стосовно майбутнього рівня підтримки, на яку країна може розраховувати від США.

І це небезпечний час для України. Боротьба триває на сході України між Києвом і проросійськими сепаратистами. Політично, Юлія Тимошенко, колишній союзник пана Яценюка, намагається розпочати своє повернення, керуючи протестами проти високих комунальних рахунків та банкрутства банків.

Меседж пана Яценюка в західних лідерів - дотримуватися курсу. Він був з візитом у віце-президента США Джо Байдена у Вашингтоні, канцлера Німеччини Ангели Меркель в Берліні і знову прибув до Брюсселя на цьому тижні для зустрічі з керівництвом Європейського Союзу.

"Моє послання до світових лідерів - таке. Погляньте, ми продовжуємо свою справу. Україна повинна бути на ваших радарах, - сказав він: Ми розуміємо, що у вас, панове, є ціла низка проблем ... Але, прошу, не відступіть від України», - сказав він.

Пан Яценюк сказав, що для пана Порошенка було б розсудливо обережно діяти з паном Трампом, роз'яснивши суть позиції стосовно втручання Росії в Україну і пропонуючи варіанти співпраці. Він вважає, що, врешті, пан Трамп зрозуміє для себе межі співпраці з паном Путіним.

"Росія і Сполучені Штати були, є і будуть противниками," - сказав він.
Пан Яценюк і пан Порошенко є сильними суперниками, або, за словами колишнього прем'єр-міністра, - «дуже, дуже заклятими друзями».

«Погляньте, він розумний чоловік, - сказав пан Яценюк про пана Порошенка. - Іноді ... Він поводиться як танк - просто рухаючись вперед. Але ви повинні завжди мати на увазі, що існують протитанкові ракети».

Непрості відносини між паном Порошенком і паном Яценюком почалися того ж дня, як президентському блоку не вдалося створити парламентську більшість в 2014 році.

Відразу ж з'явилися паралелі з розпадом помаранчевої революції в Україні десять років тому.

Катастрофічний перелом в 2005 році між тодішнім президентом Віктором Ющенком і його колишнім союзником Тимошенко почав роки політичних чвар, які завершилися розколом прозахідного уряду в Україні. У 2010 році Віктор Янукович, проросійський кандидат, якого пан Ющенко переміг в 2004 році, переміг на президентських виборах.

Пан Яценюк сказав, що він прагне уникнути повторення 2005-го. Але в певний час здавалося, що саме це і відбувається.

Напруга вилилася назовні наприкінці 2015 року. Пан Порошенко і пан Яценюк втрачають популярність і відчувають зростаючий тиск з боку західних союзників і внутрішніх противників щодо боротьби з корупцією і відновлення економіки.

Команда Порошенка намагалася виштовхнути Яценюка, ризикуючи розколоти прозахідний табір.
Пана Яценюка атакували в парламенті – його підняв із трибуни законодавець із блоку президента, спровокувавши парламентську бійку. Кілька днів по тому засідання Кабінету закінчилося тим, що міністр внутрішніх справ України вилив воду в обличчя колишнього голови Одеської області, колишнього президента Грузії Міхаїла Саакашвілі.

Цього разу все відбулося не так, ніж в 2005 році. Пан Яценюк пішов у квітні, але допоміг отримати голоси для нового уряду на чолі з давнім соратником президента Гройсманом. Аби уникнути дострокових виборів, фракція пана Яценюка «Народний фронт» залишилися в уряді, зберігши шість місць в Кабінеті пана Гройсмана.
Незважаючи на напруженість, Україна з того часу зробила скромні, але політично важкі кроки, щоб подолати корупцію і посилити економіку.
Через сім місяців після відставки пан Яценюк, який керував урядом, що запобіг дефолту на тлі війни і валютної кризи, але став вкрай непопулярним через падіння рівня життя і уявну відсутність прогресу в боротьбі з корупцією, зазначає, що заплатив «величезну політичну ціну» за просування непопулярних заходів. Однак 42-річний близький соратник і топ-міністр за часів Ющенка в 2000-ті роки, сказав, що його обов’язок цієї весни був виконаний.

Пан Яценюк сказав, що його прем'єрство за президента Порошенка було «надзвичайно складним і важким співіснуванням». Але він зазначив, що це тривало довше і було набагато більш продуктивним, ніж перша співпраця Ющенка-Тимошенко. Той минулий досвід, за його словами, «повністю підірвав репутацію України».

«Я не міг дозволити цьому повторитися», - сказав він.

«Моєю найбільшою турботою було те, щоб уникнути копії відносин між Тимошенко і Ющенком, - сказав він: Тому що, знаєте, після цього немає переможців. Єдиним переможцем став Янукович і ... Росія».