Арсеній Яценюк виклав вимоги Майдану, закликав Азарова подати у відставку і застеріг від силового сценарію

Арсеній Яценюк виклав вимоги Майдану, закликав Азарова подати у відставку і застеріг від силового сценарію

16:13, 13 грудня 2013

Лідери опозиції передали президенту вимоги Майдану – покарання винних у побитті активістів, звільнення незаконно затриманих та відставка уряду. Він заявив, що опозиція прийшла на зустріч «від українців, які стоять на Майдані»: «Вони вийшли за своє майбутнє, за краще життя, за те, про що протягом останніх трьох років, в тому числі, говорила українська влада, - що Угоду з ЄС треба підписувати».

«Але сталося так, що цю мрію українців просто знищили. А після того, як Угода з ЄС не була підписана, цю українську мрію почали нищити люди в міліцейській формі – коли вони озброєні прийшли на неполітичний майдан – з кийками, в бронежилетах і масках, і просто побили молодих людей, які стояли не за партії чи владу. Вони стояли за те, щоб бути частиною Європи. Їх тягали по майдану,з них знущалися», - сказав він.

«Звертаємося до всіх учасників цього зібрання. Ті, хто вдавали незаконні накази і виконували ці незаконні накази, повинні понести відповідальність. Щоб уся країна бачила – нікому не дозволено, незважаючи на те, що ти маєш зброю і повноваження, піднімати руку на мирних і беззбройних людей», - наголосив Арсеній Яценюк. «Люди, які незаконно арештовані, які зараз знаходяться і тюрмі як активісти Майдану, всі повинні вийти на свободу», - підкреслив він.

Арсеній Яценюк зазначив, що під час круглого столу був виступ прем’єр-міністра Миколи Азарова: «Результатом цього виступу  повинна бути особиста заява прем’єр-міністра України про відставку. Він наговорив на декілька відставок».

«Цей уряд персонально винен в політичній і економічній кризі. Цей уряд проводив і зірвав переговори з ЄС. Цей уряд і міністр цього уряду Захарченко давали команду бити людей», - наголосив Арсеній Яценюк.

Він підкреслив, що для того, щоб вирішити політичну і економічну кризу в країні, «треба прийняти три перші рішення». А його словами, опозиції відомі плани влади: «Розженете один Майдан – з’явиться інший. Ми знаємо, що є плани пересадити опозиційних лідерів. Пересадите одних – з’являться інші. Ми знаємо, що є плани почати провокації. У нас мирна демонстрація, і те, як це відбувається протягом останніх трьох тижнів показу це».

«Ми знаємо найгірше – що їхній сценарій написаний, і цей сценарій писався не в Україні. Авторами цього сценарію є зовсім інші люди. Ці люди не бажають ні добра Україні, ні того, щоб вона була незалежна і суверенна держава. Ці люди мають свої амбіції. Вони бажають поглинути Україну, затягнути її в громадянський конфлікт і взагалі забути про таку незалежну країну як Україна», - підкреслив Арсеній Яценюк.

«Ми звертаємося до всіх. Мова йде про долю України. Ми стоїмо на критичній межі, але залишився шанс, він існує, щоби вийти з цієї найбільш важкої за всі роки незалежності ситуації як достойна європейська нація».

Саме тому, підкреслив він, «є три вимоги – не політичні, а людські»:  А далі ми крок за кроком повинні вирішити всі соціальні та економічні питання, завершити підписання Угоди з ЄС, і український народ повинен побачити, що це дійсно європейська держава, яка не просто вміє домовлятися, а яка вміє перемагати».

Відповідаючи на репліку прем’єр-міністра, Арсеній Яценюк наголосив: «Левова частка економічної та політичної кризи, яка є в країні, пов’язана з тим, що ви персонально тримаєтеся за крісло замість того, щоб прийти в парламент, написати заяву про відставку і сказати: «Я винен, я беру на себе відповідальність і йду у відставку».