Інтерв'ю Арсенія Яценюка виданню "The Jerusalem Post"

Інтерв'ю Арсенія Яценюка виданню "The Jerusalem Post"

08:46, 27 жовтень 2017 | The Jerusalem Post

Коли Арсеній Яценюк став прем'єр-міністром України, країна перебувала у величезній кризі. Президент України Віктор Янукович втік після масових акцій протесту в Києві, і незабаром країна зіткнулася з військовою конфронтацією з проросійськими повстанцями на сході.

“Найбільшим викликом під час мого перебування на посаді прем'єр-міністра було виживання, найбільший виклик сьогодні - це зростання", - сказав Яценюк на зустрічі у Єрусалимі у вівторок.

Яценюк обіймав посаду прем'єр-міністра України в час війни з 2014 до 2016 року. За цей час він не зміг прийти до Ізраїлю.

Під час недавнього візиту він зустрівся з прем'єр-міністром Бенджаміном Нетаньягу та різними фракціями в Кнесету, а також з міністром оборони Авігдором Ліберманом та міністром охорони навколишнього середовища Зеєвом Елькіним.

Програма дій “безумовно, мати міцні стосунки з державою Ізраїль", - говорить він. "У нас є вражаючий економічний порядок денний, і ми очікуємо [підписання] угоди про вільну торгівлю з Ізраїлем, і тоді я сподіваюсь, що ваш прем'єр-міністр приїде до Києва".

Такий візит високого рівня "покаже українському та ізраїльському народам, що ми близькі союзники та друзі”.

Ізраїль та Україна мають багато спільного, каже Яценюк.

"Ми повинні боротися за майбутнє, як боретеся ви. Ізраїль є для нас прикладом; у вас є войовничий сусід, у нас є агресивний сусід, ви боретеся за незалежність і ми також, і безпека є найвищим пріоритетом для нас".

Він також стверджує, що, попри певні уявлення про його країну як ту, що має проблеми з антисемітизмом, "Україна є одним із найбезпечніших місць в Європі для євреїв". Ці зв'язки історично йдуть із часів Голокосту, коли українці рятували євреїв, каже він. "Ми живемо плече до плеча з євреями і маємо величезну повагу до єврейського народу".

Яценюк народився у Чернівцях на далекій західній Україні в 1974 році. Ця територія була частиною Австро-Угорської імперії, а потім, у міжвоєниий період - Румунії, поки Радянський Союз не приєднав її до решти України 1940 року. Ця історія впливає на світогляд Яценюка.

"Коли більшовики вторглися до України, українці дуже постраждали. Від Голодомору (штучний великий голод 1932-33 років), від політичних репресій, вбивства українських священиків та людей, а також антисемітизму, який більшовики привезли до моєї країни".

Як політик він часто виступає проти російського впливу в Україні, включаючи поновлення 2010 року оренди російських військово-морських об'єктів у Криму. У 2014 році Росія анексувала Крим, що Яценюк засуджує як "незаконні" дії. Під час його уряду у 2015 році Україна ухвалила закон про позбавлення від комуністичних  символів, таких як пам'ятники та назви вулиць з радянського періоду.

Конфлікт, який розпочався у 2014 році, загострив бажання України отримати незалежність від сфери впливу Росії.

Яценюк розглядає це як частину бажання країни приєднатися до таких західних і західних альянсів, як НАТО. Це також означає заохотити США підтримати Україну.

"Ми розраховуємо на двопартійну підтримку в США, і я вірю в систему стримувань і противаг у Штатах та цінності вільного світу, які втілено у Конституції США".

Він зазначає, що в червні США ввели санкції проти Росії і проросійських сепаратистів, які контролюють частину східної України.

"Це в інтересах США. Росія не є другом, це ворог США".

Водночас він стурбований тим, що численні кризи в світі затьмарюють можливості для України нагадати міжнародному співтовариству про конфлікт у Луганську та Донецьку на сході. "Чесно кажучи, саме тому я подорожую по всьому світу, щоб українські питання були на радарах світових лідерів та засобів масової інформації". Це криза, яка повинна бути головним питанням порядку денного вільного світу.

Для Яценюка в Україні багато незавершених справ.

Він пишається своєю спадщиною, залишивши посаду з дефіцитом у 3% на противагу 10%, з мільярдами фінансових резервів та більшою енергетичною незалежністю.

Але ще багато треба зробити, і оглядачі України, ймовірно, знову побачать його ім'я на політичній арені.