Конституція передбачає лише три обмеження щодо тих, хто може стати кандидатом у президенти. Інших обмежень не існує

Конституція передбачає лише три обмеження щодо тих, хто може стати кандидатом у президенти. Інших обмежень не існує

15:51, 17 вересня 2013

Законопроект, внесений депутатом фракції «Батьківщина» Русланом Князевичем, приводить закон про вибори президента у відповідність до Конституції, - наголосив у вівторок, 17 вересня, парламентським журналістам голова Політради ВО «Батьківщина», голова фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк.

Він зазначив, що, відповідно до Конституції України, є чіткий перелік вимог до особи, яка може стати кандидатом у президенти України. Основним законом передбачено досягнення 35-річного віку, ценз осілості - не менше 10 років, а також знання української мови.

«Є три базові норми, визначені Конституцією. Інших обмежень на участь в президентських виборах не існує», - повідомив Арсеній Яценюк.

«Норми Конституції є нормами прямої дії, які мають вищу юридичну силу. Як кажуть юристи, примат права над іншими нормами законодавства. Тому Руслан Князевич привів закон про вибори президента України у відповідність до Конституції», - наголосив Арсеній Яценюк.

Нагадаємо, міністр юстиції Олена Лукаш заявила, про неможливість Юлії Тимошенко висуватися на пост президента, адже закон про вибори виключає таку можливість для громадян з непогашеною судимістю. У свою чергу, колишній міністр юстиції Сергій Головатий підкреслив, що Юлія Тимошенко має право балотуватися в президенти в 2015 році, адже Конституція не містить обмежень, вимог, застережень чи перешкод, які могли б заборонити балотуватися на виборах особі, яка має судимість.