Парламент відстає з «євроінтеграційними» законопроектами

Парламент відстає з «євроінтеграційними» законопроектами

11:34, 17 вересня 2013

Парламент дуже відстає в питаннях ухвалення «євроінтеграційних» законопроектів, - вважає голова Політради ВО «Батьківщина» та фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк.

Про це він заявив із парламентської трибуни у вівторок, 17 вересня.

Він нагадав, що опозиція неодноразово наголошувала на необхідності створити спільну робочу групу, передусім щодо розробки законопроекту про прокуратуру, міліцію та Державне бюро розслідувань.

Він наголосив, що в тій редакції, в якій уряд запропонував ухвалити закон «Про прокуратуру» більшість цієї парламентської зали на це не погодиться»: «Це залишення радянського стилю прокуратури з загальним наглядом та ще спеціальними соціальними гарантіями для працівників прокуратури».

Опозиція вимагає, щоб законопроект про прокуратуру внесли спільно чотири фракції, аби «він був проголосований конституційною більшістю і щоб українська прокуратура стала взірцевою європейською прокуратурою», - наголосив Арсеній Яценюк.

Він зазначив, що й досі не вирішене питання щодо законопроектів про державне бюро розслідувань та про міліцію. Їх опозиція також пропонує протягом найближчих трьох тижнів внести спільно чотирма фракціями.

«Сьогоднішня українська міліція – це «врадіївська» міліція, яка ґвалтує і знущається. Ми повинні перейти до стандартів, де захищають людину, де поважають її права. І парламент в цьому повинен зайняти визначальну роль», - підкреслив Арсеній Яценюк.

Він окремо зупинився на ключовому критерії для підписання Угоди з ЄС – звільненні Юлії Тимошенко: «Цей процес зупинений, і ми не чуємо конкретної відповіді, коли Юлія Тимошенко буде звільнена і коли буде зроблено перший крок до її звільнення, а саме - надання їй можливості отримати медичну допомогу за кордоном?».

«Сподіваюсь, що президент України, який заявив про те, що всі критерії будуть виконані, відповідає за свої слова і це дійсно буде зроблено», - підкреслив голова Політради «Батьківщини».

Коментуючи виступ голови фракції КПУ Петра Симоненка, Арсеній Яценюк зазначив: «У нас є одна фракція депутатів. Але мені видається, що не народних депутатів України».

«Зніміть їх із забезпечення Верховної Ради, тому що вони ще паралельно заробітну плату отримують в Кремлі і в Державній Думі. Не треба мати сумісництво», - звернувся він до спікера.