Арсеній Яценюк виступає за термінове запровадження постійної міжнародної моніторингової місії на Азові - інтерв’ю «Радіо Свобода»

Арсеній Яценюк виступає за термінове запровадження постійної міжнародної моніторингової місії на Азові - інтерв’ю «Радіо Свобода»

13:05, 06 жовтень 2018 | Радіо Свобода

«Ми не допустимо, щоб Росія заблокувала Азов і Маріуполь. Слід терміново запровадити постійну міжнародну моніторингову місію на Азовському морі», - наголосив лідер політичної партії «Народний фронт» Арсеній Яценюк в інтерв’ю «Радіо Свобода» під час свого візиту до Берліна для зустрічі з Канцлером Німеччини Ангелою Меркель 5 жовтня.

Він підкреслив, що конфлікт на Азові - «частина плану агресії Росії проти України»: «Анексія Криму, далі Донецьк і Луганськ, далі Путін сподівався, що він захопить Маріуполь, Херсон, дійде до Одеси, дотягне повністю ланцюг до Придністров’я». 

«Це був початковий план Путіна. Він думав, що його там з короваями будуть зустрічати, а зустріли озброєні українці, які б’ються за свою країну», - сказав він. 

План цілком зрозумілий, підкреслив лідер «Народного фронту»: «ізолювати Маріуполь, дестабілізувати його, спробувати реалізувати план захоплення подальших територій України».

Аресній Яценюк наголосив, що українські Військово-морські сили збільшують свою присутність, але «вона недостатня, незважаючи на те, що ми відбудували армію». Він зазначив, що Україна  воює з ядерною державою, «яка витрачає десятки мільярдів доларів на свої збройні сили». 

«Я вважаю, що країни-члени НАТО, а не лише США, мають ухвалити рішення щодо постачання військових суден для охорони Азовського моря. Щодо політичних аспектів, то, звичайно, ми не хочемо ескалації. Але ми не допустимо, щоб Росія заблокувала Азов і заблокувала Маріуполь. Тому я вважаю, що слід терміново запровадити постійну міжнародну моніторингову місію на Азовському морі», - підкреслив Арсеній Яценюк.