Арсеній Яценюк виступає за введення електронної системи адміністрування акцизного збору для наповнення дорожнього фонду

Арсеній Яценюк виступає за введення електронної системи адміністрування акцизного збору для наповнення дорожнього фонду

15:19, 10 листопад 2018

Завдяки подальшій роботі митного експерименту, введенню електронної системи адміністрування акцизного збору в Україні “набагато швидше з'являться дороги, буде зовсім інший ріст економіки і створяться робочі місця” - підкреслив лідер “Народного фронту” Арсеній Яценюк під час огляду ходу реконструкції об’їзної дороги Житомира в суботу, 10 листопада.

Арсеній Яценюк підкреслив, що зараз з'явилося багато політичних гасел про створення робочих місць, будівництво доріг, будівництво інфраструктури: “Тільки за жодним з цих політичних гасел не написано, а як це зробити. Ніхто не дає відповідь на це питання”.

Лідер “Народного фронту” наголосив, що будівництво доріг в Україні фінансується за рахунок кількох джерел, зокрема завдяки запровадженому його урядом так званому митному експерименту. Арсеній Яценюк нагадав, що в червні 2015 року як прем'єр-міністр вніс на розгляд парламенту відповідний законопроект: “Якщо митниця перевиконує доходи, то сума перевиконання доходів по різним областям України йшла на будівництво доріг. Петро Порошенко підтримав цю ідею і збільшив кількість областей під експериментом. А уряд Володимира Гройсмана разом із Володимиром Омеляном реалізовують це”.

Друге джерело фінансування інфраструктури, підкреслив лідер НФ – це дорожній фонд, започаткований ухваленим 2016 року за ініціативи Міністерства інфраструктури та “Народного фронту” законом: “Дорожній фонд - це акцизний податок з реалізованих нафтопродуктів. У поточному році це 36 мільярдів гривень, на наступний рік - це вже плюс мінімум 10 мільярдів. Це майже 50 мільярдів гривень”. 

Арсеній Яценюк повідомив про ініціативу змінити систему адміністрування сплати акцизного збору: “Маса сірих заправок, неймовірні обсяги реалізації контрабандного нафтопродукту. Це все те, що повинно йти в бюджет, але не йде. Тому електронна система адміністрування сплати акцизного збору від виробників і продавців нафтопродуктів – це те, що повинно бути зроблено в 2019 році”. 

Це збільшить доходи дорожнього фонду і створить можливість для будівництва інфраструктури і нових доріг, наголосив він.

“Моя відповідь популістам: розкажіть, як ви збираєтеся це робити, а якщо ви не знаєте, то подивіться, як ми це робимо. Можете взяти, скопіювати з наших програмних принципів і з нашої економічної програми”, - сказав лідер “Народного фронту”.