Частина плану Путіна 2014 року – розчленувати Україну, скориставшись хаосом. Ми зупинили цей сценарій

Частина плану Путіна 2014 року – розчленувати Україну, скориставшись хаосом. Ми зупинили цей сценарій

09:36, 16 листопад 2018

«2014 року всі були переконані, що новий уряд на кілька тижнів. Вірив, що це не так. Бо знав, що робити. На 100%. На яку кнопку натиснути, яку команду дати, яке рішення прийняти», - наголосив лідер «Народного фронту» Арсеній Яценюк в інтерв’ю для партійного видання НФ.

Відповідаючи на запитання, що відбулося б, якби тоді уряд не відбувся, він сказав, що стався б економічний колапс: «Не приймаєш необхідні рішення – зустрічай повторення 1996 року. Навіть гірше. Інфляція 10 тисяч відсотків на фоні відсутності агресії – одна історія, на фоні вторгнення ворожого війська – не просто соціальний вибух, це розпад держави. Курс щопівгодини міняється, черги в магазинах, пусті прилавки, холодні батареї, країна без світла, ріст злочинності, мародерство. Ось що могло реально статися».

«Закінчилося б розпадом України за прискореними темпами. І це була частина плану Путіна – розчленувати Україну, скориставшись хаосом. Ми зупинили цей сценарій», - підкреслив Арсеній Яценюк.

У перші години після обрання прем’єр-міністром, згадав лідер «Народного фронту», «аналіз підтвердив припущення про реальний масштаб економічної кризи»: «27 лютого на рахунках в державному казначействі було 108 тисяч гривень. Армія критично потребувала фінансування. Ми на межі дефолту. У газових сховищах – лише 5 мільярдів технічного газу, який потрібний для функціонування самих сховищ. Повна газова залежність від РФ і величезні борги минулої влади перед «Газпромом».

«Мені треба було за лічені дні знайти кошти на пенсії і зарплати. Одягнути, нагодувати та озброїти армію. Забезпечити тепло та світло в оселях, безперебійну роботу шкіл і лікарень, громадського транспорту, функціонування банківської системи. Щоб країна, яка пережила Майдан і зазнала збройної агресії, могла вижити і вистояти», - сказав Арсеній Яценюк.

«Я чесно сказав тоді, в якій ситуації знаходиться країна. Ніхто від мене не чув порожніх обіцянок. Я просто робив свою роботу», - підкреслив він.

Одним із першочергових завдань лідер НФ назвав вирішення проблеми з газом: «Якби ми залишили ситуацію незмінною, Росія дочекалася б зими і заморозила Україну. Запросив юристів, призначив нового керівника «Нафтогазу» і зайнявся позовом проти РФ в Стокгольмський арбітраж. Ми цей позов виграли. Почали працювати по реверсу. Вже за півроку пішов реверсний потік через Словаччину. Думаю, росіяни висіли на люстрі – їхні капкани захлопувалися один за одним вхолосту».

«І таких рішень були не сотні, а тисячі», - сказав Арсеній Яценюк.

Він нагадав, що Україна виконала всі 144 пункти домовленостей для отримання безвізу: «Ми скоротили державний борг на $6 млрд. У рази підняли зарплату військовим. Створили нову поліцію, Нацгвардію. Запустити електронну систему ProZorro. Ця система допомогла вже у перший рік зекономити державі мільярди гривень. Удвічі зменшили кількість контролюючих органів, ліцензій. Це теж був великий крок у боротьбі з корупціонерами – позбавлення чиновників надмірних повноважень.  Ми внесли в парламент і добилися ухвалення «антикорупційного пакету», створили Національне антикорупційне бюро та Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру. Зробили публічними доходи та видатки усіх чиновників через електронне декларування і створення НАЗК».