Арсеній Яценюк розповів, які виклики чекають Україну на міжнародній арені

Арсеній Яценюк розповів, які виклики чекають Україну на міжнародній арені

13:05, 01 березень 2019

Лідер «Народного Фронту», прем'єр-міністр України 2014-2016 років Арсеній Яценюк упевнений, що кожного дня  кремлівська адміністрація, служба зовнішньої розвідки, ГРУ МО, ФСБ, вся агентурна мережа, аналітика, - «всі працюють на ключову мету - повернення України»: «Нічого не змінилося, виклики нікуди не пішли», - сказав він в інтерв'ю інтернет-виданню «Цензор».

Відповідаючи на запитання, що в цьому році чекає Україну за межами України, першим ключовим викликом він назвав травневі вибори до Європейського парламенту. «Після цих виборів ми отримаємо нову Єврокомісію і її президента, а потім і нового президента Європейської Ради. І дуже багато залежить від того, які будуть результати виборів. Уже сьогодні опитування показують, що правлячі сили, об'єднані Європейською Народною Партією, навряд чи візьмуть ту кількість голосів, яка є сьогодні».

«Я покладаю надії на те, що їм вдасться сформувати коаліцію "всередині" Європейського парламенту. І що Манфред Вебер, який в Мюнхені заявив про необхідність створення загальноєвропейської системи протиракетної оборони за участю України, - стане тоді головою Єврокомісії. Але вже сьогодні можна констатувати, що в новому Європарламенті збільшиться кількість тих, хто шукатиме привід, щоб не підтримати Україну», - підкреслив Яценюк.

«Коли я говорю «щоб не підтримати Україну» - це весь комплект. Це як повернутися до добрих стосунків з Росією. Як добудувати «Північний потік». Як зняти санкції. Це перший виклик. Відповідно, цей виклик тягне за собою виклик продовження санкцій».

Інша тенденція, яка вкрай турбує, - це відносини між Сполученими Штатами і Європейським Союзом: «І ця тенденція зараз - набагато ширша. Якщо раніше була тільки дискусія серед членів НАТО (де домінуюча частина - країни-члени Євросоюзу) з приводу збільшень витрат на оборону, то зараз проблема ускладнилася. До сьогоднішнього дня не врегульовано цілу низку аспектів економічних відносин між Сполученими Штатами і Європейським Союзом», - уточнив він.

І цій ситуації, вважає політик, Путін «аплодує, у нього шампанське закінчиться скоро».

«Коли я говорю про відносини ЄС-США, то маю на увазі кілька позицій. НАТО - номер один, торговельна війна - номер два, і відповідь на глобальні виклики - номер три», - додав Яценюк.

Відповідаючи на запитання, чи вірить він, що «жовті жилети» значною мірою інспіровані Путіним, Яценюк сказав: «Я вірю в те, що вони зробили все, щоб допомогти розкрутити цей рух. Тут у мене навіть немає сумнівів».

Він вважає, що якщо ЄС і США заглибиться в свої внутрішні проблеми, Україна стане в ряду інтересів європейців і американців ще далі, ніж вона перебуває сьогодні: «І ось це найбільша небезпека. При тому, що і зараз у Володимира Путіна на порядку денному - Україна. Я впевнений, що кожного дня його адміністрація, служба зовнішньої розвідки, ГРУ МО, ФСБ, вся агентурна мережа, аналітика, - всі працюють на ключову мету - повернення України. Нічого не змінилося, виклики нікуди не пішли. І якщо під це він ще отримає відмінний грунт у вигляді зруйнованого політичного класу в країні... Адже він цілеспрямовано вибиває політичних лідерів. І якщо він отримає тут слабку владу, це для нього буде неймовірна перемога».

Говорячи про лідерів, яких вибив або вибиванню яких сприяв Кремль, Яценюк сказав: «Знаєте, кожен говорить про себе. Подивіться, скільки було інформаційних атак, як росіяни працювали по мені. На 5 з плюсом... Назвіть мені ще одного прем'єр-міністра країни, проти якого була така широка кампанія Росії. Вони ж дійшли вже до повного абсурду і ідіотизму й звинуватили мене у війні в Чечні та вбивстві 30 російських військових».

Говорячи про те, навіщо це було потрібно Кремлю, Яценюк підкреслив, що розумів, що вони роблять, вони подали в Інтерпол.

Відповідаючи на запитання, чи було це методом, аби обмежити його пересування по світу, політик сказав: «Не тільки. А раптом ще пощастить? А раптом Яценюк потрапить в країну - сателіт Росії, де є угода двостороння, - можна організувати якісь неприємності, тяганину, хвилинний скандал для телекамер... Дрібниця, розумієте, але приємно. Тобто для них це вже фішка. Вони дуже методичні хлопці: все має значення».