Арсеній Яценюк про переговори з Міллером: Росіяни не очікували, що в Україні з'являться люди, здатні захищати інтереси своєї країни

Арсеній Яценюк про переговори з Міллером: Росіяни не очікували, що в Україні з'являться люди, здатні захищати інтереси своєї країни

18:07, 01 березень 2019

«Росіяни, в принципі, вміють захищати свої імперські інтереси. Але вони не очікували, що в Україні з'являться теж люди, здатні захищати інтереси своєї країни», – сказав лідер «Народного фронту», прем'єр-міністр України 2014-2016 років в інтерв'ю інтернет-виданню «Цензор».

Згадуючи рішення подавати позов проти «Газпрому» до Стокгольмського арбітражного суду, за яким Україна в лютому 2018 року виграла у російського газового монополіста 2,56 млрд доларів, Арсеній Яценюк сказав: «Ситуація важка: війна на Донбасі, паралельно – газова війна. Оголошую про те, що ми йдемо в Стокгольм. Я навіть не вагався. Хоча було дуже багато тих, хто вагався».

«Знаю про те, що росіяни очікували: або Яценюка знімуть з прем'єр-міністра, або ситуація поміняється. Розсмокчеться саме собою, і позов буде відкликано», – додав він.

Екс-прем'єр розповів, як консультував «Нафтогаз» «щодо того, як юридично захищати державу і державну компанію», у тому числі про переговори з главою «Газпрому» Олексієм Міллером у Києві. 

Міллер, за словами Яценюка, «почав читати лекцію про те, як влаштований ринок газу; про те, що формула – це правильний підхід, і ніякої біржової ціни на газ немає». «Я йому відповів: ви знаєте, пане голово, мені здається, ви не поважаєте свого президента. Він при словах "не поважаєте свого президента" відразу напружився: звик до того, що в них у Кремлі записуються всі переговори. Запитує: а що таке? Я йому говорю: а ви хіба не читали? Ваш президент розповідає про газову біржу і про те, де Росія має її створити. А ви кажете, що немає біржових цін на газ. Ви ж самі йдете в цьому напрямку! Ви йдете шляхом створення ринку газу», – розповів екс-прем'єр.

«А що стосується контракту, то ми не проти. Міняйте контракт – і будемо говорити. Позов? Звісно, ми відкличемо позов – тільки гроші поверніть, які ми вам переплатили, і контракт перепишіть! Не буде? Тоді ми з вами будемо судитися до нових віників...», – переказав він розмову з главою «Газпрому».

Яценюк підкреслив, що після цієї розмови в Росії «зрозуміли: здається, не все так просто»: «Адже раніше як було? Комусь кудись щось перерахували, якийсь відкат передали, десь політично натиснули, десь є якась корупційна складова з минулого життя. А тут – нічого, чисто».