«Батьківщина» вимагає від уряду представити економічний план країни

«Батьківщина» вимагає від уряду представити економічний план країни

11:11, 17 вересня 2013

Те, що Кабмін досі не вніс до Ради проект бюджету-2014, є ознакою того, що уряд не хоче визнати реальний стан речей в економіці і не має економічного плану на наступний рік.

Про це заявив із парламентської трибуни у вівторок, 17 вересня, голова Політради ВО «Батьківщина» та фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк.

«Як може працювати уряд, який не те, що не подав програму дій уряду, який спромігся внести закон про державний бюджет рівно на декілька годин до парламенту, а потім швидко, відібрати цей законопроект?» - наголосив він.

На переконання Арсенія Яценюка, те, що до парламенту досі не внесено проекту бюджету-2014, є чіткою ознакою, що «уряд не хоче сказати правду, що до кінця поточного року не вистачає 45 млрд грн. на фінансування обов’язкових статей державного бюджету».

«Уряд не може відверто визнати, що вони не знають бюджетні параметри на наступний рік», - підкреслив він.

Арсеній Яценюк наголосив, що необхідно негайно відновити переговори з МВФ: «Треба негайно відновити переговори щодо отримання макрофінансової допомоги з ЄС і негайно провести перемовини з Європейським банком реконструкції і розвитку для фінансування української економіки».

За його словами, серйозним кроком для стабілізації української економіки є підписання Угоди між Україною і ЄС: «Нам потрібні нові ринки».

Голова Політради «Батьківщини» також підкреслив, що в російському напрямку «не робиться нічого, окрім бесід про те, що начебто війни немає, в той час як більшість українських підприємств не можуть постачати, відповідно до угод з Росією, свою продукцію: «СОТ повинна вирішити торгівельний спір між Україною і Росією».

«Ми вимагаємо, щоб про ці речі говорив уряд і президент. Україна повинна знати, що з нею буде до кінця поточного року і який економічний план на наступний рік. Як погасити мільярд заборгованості по зарплатах і двом мільйонам безробітних українців дати роботу. В країні повинен бути економічний план. У нас - є, а в уряду немає», - наголосив Арсеній Яценюк.

В інтерв’ю журналістам в кулуарах парламенту Арсеній Яценюк зазначив, що уряд також має надати прогноз валютного курсу: «Золотовалютні резерви за останні три місяці впали на 3 млрд доларів. За час правління Віктора Януковича - мінус майже 14 млрд доларів. Це вплине на валютний курс, а в нас немає відповіді, який валютний курс закладається. Якщо валютний курс закладається вісім (гривень за долар США – ред.), то я вам можу сміливо сказати, що в 2014 році курс точно буде не вісім. У них нема є ресурсів для утримання цього курсу. Але їм треба сказати, як вони втримають інший параметр і який параметр вбачають».