Якщо на проекті «Стіна» хтось вкрав – нехай відповідає. Але кордон має бути збудований

Якщо на проекті «Стіна» хтось вкрав – нехай відповідає. Але кордон має бути збудований

09:30, 15 червень 2019

«Дискредитація проекту «Стіна» - це ще один унікальний приклад брехні проти мене і проти державного проекту», - сказав Прем’єр-міністр України 2014-2016 років, лідер «Народного фронту» Арсеній Яценюк в інтерв’ю Дмитру Гордону.

Арсеній Яценюк зазначив, що питання необлаштованості українсько-російського кордону він займався ще з 2007 року, коли був міністром закордонних справ: «Ми тоді проводили демаркацію і делімітацію. Росія страшно не хотіла, щоб був кордон. Страшно».

«Ну як на кордоні між Україною і Росією немає жодних споруд? Взагалі немає державного кордону. А чим тоді займається Державна прикордонна служба, що вона охороняє?» - додав екс-прем’єр.

«Коли я став прем'єром, зрозумів, що треба терміново будувати кордон. Я показав, як це виглядає: це цілий комплекс інженерних і оборонювальних споруд, контрольні смуги, вали, загородження. Це фахівці, які мають клепку, розробили весь цей проект. Моє завдання було його здешевити. Я його здешевив на початковому варіанті в 4 рази в доларовому еквіваленті», - нагадав він.

Після цього, підкреслив екс-прем’єр, проти нього і проекту почалася дискредитаційна кампанія: «Сто разів вже показали, скільки збудовано, - але люди до сьогоднішнього дня говорять про те, що це фікція. Хтось собі намалював, що це буде Велика китайська стіна. В Ізраїлі система безпеки називається Iron Dome, «залізний купол». Але це ж не збудували над Ізраїлем залізний купол. Я з такої самої логіки назвав це «Стіна».

Коли почалася дискредитаційна  кампанія проти проекту, певні  правоохоронні органи почали на цьому піаритися: «Я сказав: якщо якісь будівельники вкрали гроші, ви їх посадіть».

Арсеній Яценюк ще раз нагадав, що доручення перевірити витрачання коштів на проект підписав він як Глава Уряду, і це доручення опубліковано в інтернеті. 

«Я дав команду перевіряти. А ви хочете заробити дешевий політичний рейтинг. Якщо там вкрали, будь ласка, посадіть їх в тюрму. Тільки нікого не посадили. Галасу купа, а ніхто не сидить. Так це що було? Кримінальне переслідування? Чи це була частина заробляння дешевих політичних дивідендів? Яценюка було ж популярно критикувати», - зазначив він.

Арсеній Яценюк нагадав, що на місця облаштування кордону їздили десятки знімальних груп, народні депутати: «Державна прикордонна служба каже: супероб'єкт. Військові кажуть: правильний об'єкт. Звичайно, що він не захистить від танків. Так це не була його мета. Це перша лінія оборони».

Він також наголосив, що за таким же проектом почали облаштовувати кордон із Росією європейські держави: «Країни Балтії будують по такому самому проекту, як і ми. Тільки в три рази дорожче».

«Стіна» повинна добудуватися. Якщо хтось щось вкрав, нехай сяде. Якщо там ніхто нічого не вкрав і правоохоронні органи почали цю історію як політичну, - нехай відповідають за політичну діяльність», - сказав Яценюк.