Арсеній Яценюк звернувся до Володимира Зеленського: Нічого про Україну без України. Це має бути вашим пріоритетом

Арсеній Яценюк звернувся до Володимира Зеленського: Нічого про Україну без України. Це має бути вашим пріоритетом

17:30, 03 жовтень 2019

Арсеній Яценюк закликав президента України Володимира Зеленського «не потрапляти в російську пастку з усіма цими різноманітними формулами та російською інтерпретацією Мінських домовленостей» . «Формули зазвичай застосовують в хімії, але не в політиці. Рішення – ось що потрібно для політиків та реальної політики», - заявив лідер «Народного фронту», прем’єр-міністр України 2014-2016 років, виступаючи на Варшавському безпековому форумі в четвер, 3 жовтня.

Він зазначив, що є кілька інтерпретацій так званого Мінського процесу, але безсумнівно є кілька ключових передумов для того, аби провести вільні, чесні й демократичні місцеві вибори в Донецьку й Луганську. «І ключова передумова – позбутися російських військ, які базуються в Донецьку і Луганську. Ключова передумова – повернути контроль над українсько-російським кордоном. Адже сьогодні дехто намагається дискутувати над умовами вільних і чесних виборів в Донецьку і Луганську. Я не уявляю, як можна провести вільні й чесні вибори під дулами російських автоматів», - підкреслив він.

«Без сумніву, Мінські домовленості – не найкращі. Але на порядку денному більше нічого немає», - наголосив Арсеній Яценюк.

На його думку, в президента є дві ключові цілі: перша – відновити територіальну цілісність України, повернути Донецьк, Луганськ і Крим; друга – зміцнити українську економіку та забезпечити економічне зростання.

Він закликав президента України та український уряд «бути дуже стійкими, дуже рішучими і захищати інтереси України»: «Нічого про Україну без України! Це має бути його пріоритетом».

«Переконаний, що президент повністю розуміє свою відповідальність і зробить все можливе, щоб захистити Україну, щоб застити клятву, яку він дав кілька місяців тому», - наголосив лідер «Народного фронту».

Звертаючись до учасників форуму, він зазначив, що найкращий спосіб посилити безпеку – це зміцнити наш оборонювальний потенціал. «Я тут, аби захистити справу України, захистити мою країну, те, що було зроблено в Україні. Захищати минуле і боротися за майбутнє України», - наголосив Арсеній Яценюк.

У коментарі журналістам лідер «Народного фронту» також наголосив: «Україні потрібна «формула Зеленського», а не Штайнмаєра. Формули взагалі потрібні для хіміків. А для політиків потрібні вирішення тих проблем, які сьогодні нагальні для України. Сьогодні основна проблема для України – як повернути Донецьк, Луганськ і Крим. І це повернення повинно бути виключно на українських, а не на російських умовах».

«Я переконаний, що президент Зеленський знайде в собі сили для того, щоб не попасти в російську пастку. Принаймні він дуже чітко це артикулює. І зараз вся українська влада повинна сконсолідуватися і зрозуміти: Росія не хоче миру для України, Росія хоче Україну», - додав Арсеній Яценюк.

Він наголосив, що президенту України треба мати союзників. «Союзників у нас не так багато, але й не так мало. Звичайно, що його союзники – це країни-члени Європейського Союзу. І, звичайно, що його союзники повинні бути країни Великої сімки. Але цим союзникам треба дуже чітко зартикулювати, що ми хочемо», - переконаний Арсеній Яценюк.

«Ми хочемо не провести вибори в Донецьку і Луганську на російських умовах з російськими найманцями. Ми хочемо повернути території, відновити контроль над ними, а далі проводити вибори, далі відновлювати Донбас. І тут дуже важливе питання – за чий рахунок відновлювати Донбас. Росія, яка анексувала Крим, яка захопила Донецьк і Луганськ, повинна нести за це не тільки політичну, не тільки кримінальну, але й фінансову відповідальність», - наголосив Арсеній Яценюк.