Арсеній Яценюк в Ризі: “Формула Штайнмаєра” в інтерпретації РФ - це легітимізація російської присутності на території України

Арсеній Яценюк в Ризі: “Формула Штайнмаєра” в інтерпретації РФ - це легітимізація російської присутності на території України

16:49, 12 жовтень 2019

Арсеній Яценюк вважає, що так звана формула Штайнмаєра в інтерпретації Росії - це шлях до легітимізації російської присутності на території України.

Про це прем’єр-міністр України 2014-2016 років, лідер партії “Народний фронт” заявив під час спілкування зі журналістами в ході Ризької конференції 12 жовтня.

“Росія інтерпретує “формулу Штайнмаєра” наступним чином: проведіть спочатку вибори, легітимізуйте наших російських бандитів вашими руками на території Донецька і Луганська, а потім ми подумаємо, може ми вам віддамо Донецьк, Луганськ і контроль над кордоном. Нам уже ніхто нічого не віддасть, тому що це шлях до легітимізації російської присутності на території України”, - наголосив Арсеній Яценюк.

“Це пастка, і зараз з цієї пастки президенту треба вийти”, - підкреслив лідер “Народного фронту”.

Відповідаючи на запитання стосовно можливих результатів Нормандського формату, Арсеній Яценюк підкреслив, що доволі песимістичний щодо цього питання: “Росія не хоче виконувати Мінські домовленості. Це абсолютно очевидно”.

Він додав, що важливою є єдність у позиціях канцлера Німеччини Ангели Меркель, президента Франції Емануеля Макрона та президента України Володимира Зеленського: “Вони мають зберігати цю єдність, і президент України має представити чіткий порядок денний: які кроки має зробити РФ для відновлення територіальної цілісності та незалежності України”.

“Президент має чітко сказати РФ: ми готові провести вільні та чесні вибори, але тільки після того, як ваші війська покинути територію України. Тільки після того, як українські правоохоронні органи повернуть контроль над Донецьком і Луганськом. Лише після того, як українські прикордонники повернуть контроль над українсько-російським кордоном”, - підкреслив він.

Арсеній Яценюк також наголосив на важливості чіткої позиції щодо Криму: “Росія намагається відділити питання Донецька й Луганська і питання Криму. Ми знаємо цю гру. Крим - на порядку денному, і це українська територія”.