Україні не можна відмовлятися від жодного судового позову проти РФ в енергетичних питаннях – Арсеній Яценюк у Львові

Україні не можна відмовлятися від жодного судового позову проти РФ в енергетичних питаннях – Арсеній Яценюк у Львові

14:01, 05 грудень 2019

«В енергетичних питаннях Україна ні в якому випадку не має права відмовитися від жодного судового позову. Виграти все, підняти переговорну позицію до самого верху. Росія повинна відповісти в тому числі й за порушення міжнародного торгівельного права», - наголосив прем’єр-міністр України 2014-2016 років, лідер партії «Народний фронт» Арсеній Яценюк 5 грудня, відкриваючи Безпековий форум молодих лідерів у Львові.

Він також наголосив на тому, що є жорстким противником проекту «Нордстрім-2», підкресливши, що стосовно цього потрібна жорстка позиція європейських партнерів.

Лідер НФ підкреслив, що в разі запуску «Нордстрім-2» і відсутності в України транзитного контракту, український бюджет втрачатиме 3 мільярди доларів щорічно. За десять років це мінус 30 мільярдів доларів: «Який європейський бюджет компенсує нам 30 мільярдів доларів?»

«Ми за врегулювання енергетичного конфлікту. Не ми його провокували, а ті, хто спровокували енергетичний конфлікт, вже понесли відповідальність у Стокгольмському суді. Це Росія. Тобто ми за підписання транзитного договору на європейських умовах», - наголосив Арсеній Яценюк.

Лідер «Народного фронту» нагадав, що у 2014 році він як прем’єр-міністр прийняв рішення позиватися проти російського «Газпрому» у Стокгольмському арбітражі: «Мало хто вірив, що ми виграємо. Я вірив і знав. Ми виграли. Росія винна Україні гроші. Це довів Стокгольмський арбітраж. Ми й апеляції виграли. І так само ми виграємо ще й транзитний контракт».

Щодо нещодавніх пропозицій російської сторони про знижку на газ, Арсеній Яценюк наголосив: «Росія не пропонує знижку на газ. Росія пропонує купити Україну зі знижкою. Ми прожили без російських знижок і російського «Газпрому» чотири роки. І ще проживемо дуже довго і щасливо без них».

Перший регіональний Безпековий форум молодих лідерів проводиться у Львові Фондом Арсенія Яценюка «Відкрий Україну». Він є своєрідним продовженням Форуму в Києві, який проходить уже сім років поспіль.

Тема нинішнього Форуму - «Міжнародна коаліція на підтримку України: як захистити та посилити єдність». Він проходить напередодні зустрічі лідерів України, Франції, Німеччини та Росії, яка запланована на 9 грудня 2019 року у Парижі. У центрі розмови – російська агресія проти України і війна на Донбасі.

Захід проводиться за підтримки Посольства Канади в Україні. До учасників Форуму звернулася новопризначена посол Канади в Україні Лариса Галадза. Форум став першим заходом, в якому посол взяла участь після призначення на пост.