Опозиція вимагає для розгляду бюджету зробити наступний тиждень пленарним, – Арсеній Яценюк

Опозиція вимагає для розгляду бюджету зробити наступний тиждень пленарним, – Арсеній Яценюк

13:57, 18 грудня 2013

Опозиція вимагає розглядати держбюджет за повною процедурою, застерігає Партію регіонів від спроб провести засідання Верховної Ради «в підвалі» та вимагає зробити наступний тиждень пленарним. Про це в середу, 18 грудня, на брифінгу в Штабі національного спротиву заявив голова Політради ВО «Батьківщина» та фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк.

Арсеній Яценюк підкреслив, що влада «збирається  розділити сотні мільярдів гривень народних грошей без будь-якого обговорення закону про державний бюджет і навіть без роздачі проекту закону народним депутатам України».

Він зазначив, що станом на сьогодні немає ні проекту закону, ні висновків Рахункової палати, які обов'язково повинні бути подані до парламенту: «Володимир Рибак, заявивши вчора про скорочену процедуру розгляду закону про державний бюджет, умисно ввів в оману все українське суспільство. Він забув про те, що у 2010 році був прийнятий Закон про Регламент Верховної Ради.

Опозиція вимагає згідно з законом про Регламент роздати народним депутатам України проект закону про державний бюджет: «Розгляд цього питання повинен відбуватися не раніше, ніж через чотири дні після того, як ми отримаємо проект закону».

«Ми вимагаємо відповідно до закону подати нам висновки Рахункової палати України. Вимагаємо відповідно до закону оголосити наступний тиждень пленарним для розгляду закону про державний бюджет», - наголосив він.

Опозиція також вимагає розгляд цього проекту бюджету в трьох читаннях, як передбачає закон: «Перше читання повинно відбутися у понеділок або вівторок. Друге читання, можливо, за скороченою процедурою, поставити на п'ятницю наступного пленарного тижня. По кожній поправці, по кожній пропозиції повинно бути не просто обговорення, а голосування».

«Їхня мета – це тишком вкрасти мільярдні кошти українського народу без розгляду за процедурою голосування. Скоріше за все, вони це знову хочуть робити на Банковій, як вони вже це робили в підворіттях», - сказав Арсеній Яценюк.

«Ми застерегли спікера Рибака і всіх народних депутатів - іти на Банкову і ділити мільярдні кошти народу України – це злочин», - підкреслив він.

Арсеній Яценюк нагадав, що після минулого засідання провладних депутатів на Банковій опозиція так і не отримала списки народних депутатів, які брали участь в цьому засіданні: «Їх там було не 226. Так само буде і цього разу».

«Ми не допустимо порушення процедури. Країна повинна знати, куди ідуть народні податки, що буде фінансуватися і яким чином приймається Закон про Державний бюджет. Застерігаємо голову парламенту і Партію регіонів від спроб проводити засідання Верховної Ради «в підвалі» і ділити народні гроші на коліні, як вони збираються це зробити», - наголосив Арсеній Яценюк.