Ключовий «прокол» уряду Гончарука – непідписання програми з МВФ

Ключовий «прокол» уряду Гончарука – непідписання програми з МВФ

23:04, 10 березень 2020

Без програми МВФ ЄС не надасть Україні $500 млн. Як і не будуть отримані кошти по програмі Світового банку – а це від $1 млрд до $1,5 млрд: «А зовнішні кредитори будуть тільки думати, як позбутися українських цінних паперів», - наголосив прем`єр-міністр України 2014-2016 років, лідер парті «Народний фронт» Арсеній Яценюк в ефірі «Радіо НВ» 10 березня.

«Що треба робити новому прем'єр-міністру? Немає іншого виходу, як підписувати програму з Міжнародним валютним фондом», - підкреслив лідер «Народного фронту».

Відповідаючи на запитання ведучого, що він вважає основною помилкою уряду Гончарука, Арсеній Яценюк відповів: «Основний «прокол», я вважаю, – це те, що цей уряд не підписав програму з Міжнародним валютним фондом».

Лідер НФ наголосив, що ще три місяці тому ніхто не знав, що таке коронавірус і не очікував на такі потрясіння на світових фінансових ринках. Водночас уряду завжди треба бути готовому до потенційних криз: «Я завжди так готувався. Якщо буде все добре, слава Богу. Але якщо буде все погано, що ти наскладав? Скільки золотовалютних резервів? Скільки на Єдиному казначейському рахунку? Скільки валюти? Де кредитна лінія? Де те джерело, яке може підживити у випадку кризи?»

«Сьогодні ми позбавлені цієї safe line, лінії безпеки, яка би дала можливість країні трошки легше дихнути в цей час фінансової кризи», - підкреслив Арсеній Яценюк.

Він зазначив, що падіння економіки почалося ще в 4 кварталі минулого року. Тоді відбулося падіння ВВП до 1,5%, тоді як перед початком урядування попереднього Кабміну ВВП був на рівні 4%. Арсеній Яценюк нагадав, що його уряду вдалося вивести ВВП з мінус 16 до позитивних показників: «А вони взяли 4% і довели до економіки в 1,5%».