Зеленському не потрібно їхати на 9 травня на парад Путіна, - Арсеній Яценюк

Зеленському не потрібно їхати на 9 травня на парад Путіна, - Арсеній Яценюк

08:30, 13 березень 2020

«Було б правильно, якби президент Зеленський прийняв рішення про те, як ми відзначаємо 8 і ‪9 травня спільно з нашими європейськими друзями. Зеленському не потрібно їхати ‪на 9 травня на парад Путіна», - наголосив прем'єр-міністр України 2014-2016 років, лідер партії «Народний фронт» Арсеній Яценюк у програмі «Прямий контакт» з Тарасом Березовцем на «Прямому каналі» 12 березня.

Ключова ідеологема Кремля, зазначив він, що Росія - країна переможниця: «РФ цим намагається приватизувати спільну перемогу».

«Українці боролися з нацистами. Основний театр військових дій був на території України. За різними оцінками, до 10 мільйонів українців загинули в Другій світовій війні», - наголосив він.

«Це і наша перемога, Владімір Владіміровіч, - звернувся він до Путіна: так, тоді Україна була в складі Радянського Союзу. І Україна боролася з нацистами, і стала країною-засновником Організації Об'єднаних Націй».

Путін, підкреслив Арсеній Яценюк, – «творець міфів і брехні»: «На цьому тримається його режим. Оцей формат трактування історичних подій – це якраз частина його методології, як утримувати владу», - наголосив Арсеній Яценюк, нагадавши, що ще десять років тому Путін говорив, що Росія «і без України виграла б Другу світову війну». Після того, додав лідер НФ, він відправив Путіну «Велику радянську енциклопедію», де чітко описано вкладу України в перемогу в Другій світовій.

«Тому я думаю, що було би правильно, якби президент Зеленський разом з нашими європейськими колегами прийняв рішення про те, як ми відзначаємо 8 і ‪9 травня спільно з європейськими друзями», - сказав він.

«Ми шануємо вклад всіх в перемогу над нацизмом. Тільки ми вимагаємо до себе поваги також. Це є спільним здобутком», - підкреслив лідер НФ.