Уряд повинен внести в Раду пакет законодавства для стимулювання подолання пандемії та економічної кризи - Арсеній Яценюк

Уряд повинен внести в Раду пакет законодавства для стимулювання подолання пандемії та економічної кризи - Арсеній Яценюк

23:32, 16 березень 2020

Уряд зобов’язаний подати до парламенту секвестр бюджету: «Треба чесно визнати, що всі капітальні видатки до того моменту, доки не буде завершена економічна криза, повинні бути згорнуті. Основна концентрація видатків: армія, медицина й соціальне забезпечення», - наголосив у понеділок, 16 березня, прем'єр-міністр України 2014-2016 років, лідер партії «Народний фронт» Арсеній Яценюк у програмі  «Зворотний відлік» на телеканалі UA:Перший.

Пандемія коронавірусу, наголосив він, – це глобальна світова проблема. Він підкреслив, що з огляду на те, як, за інформацією ЗМІ, із пандемією боролися в Китаї, Тайвані, Південній Кореї, - Європа, в тому числі й Україна, зобов'язана негайно вживати найбільш дієвих заходів, щоб зупинити пандемію.

«Номер один – країна повинна ввести жорсткі заходи, щоб зупинити поширення даного вірусу. Друге - країна повинна зробити висновки з того, як це робиться в країнах Європи, тільки точно не в Італії».

Арсеній Яценюк наголосив, що президент разом з урядом зобов’язаний дати чітку програму медичного забезпечення, врегулювання бюджету: «Що буде в армії - це ключове питання. Програма з Міжнародним валютним фондом, соціальне забезпечення, освіта і компенсатори для бюджету».

«Тому на завтрашнє засідання парламент повинен винести не просто три закони, а вже пакет законодавства для стимулювання подолання як пандемії, так і економічної кризи», - наголосив він.

«Прем'єр-міністру необхідно взяти постанову №100, яку я підписував у 2014 році, - про економію бюджетних коштів. Просто змінити прізвище Яценюк на Шмигаль і невідкладно підписати постанову про економію бюджетних коштів. І (подати її) в парламент з новим законом про бюджет», - підкреслив лідер НФ.

Номер один завдання для уряду, підкреслив Арсеній Яценюк, –   терміново підписати з Міжнародним валютним фондом програму на 5,5 мільярда доларів. Для цього парламент повинен невідкладно прийняти всі пакети законодавства - так звані попередні умови для підписання угоди з фондом».

Він наголосив, що уряд зобов’язаний подати до парламенту секвестр бюджету: «Треба чесно визнати, що всі капітальні видатки до того моменту, доки не буде завершена економічна криза, повинні бути згорнуті. Основна концентрація видатків: армія – номер один, медицина – номер два, соціальне забезпечення – номер три».

Окрім того, уряд зобов’язаний внести до парламенту законопроект, який передбачає відтермінування сплати податків без сплати пені і штрафів: «Тобто податковий кредит, податкова розстрочка без нарахування 120% облікової ставки Національного банку. Зараз не час заробляти на бізнесі».

Арсеній Яценюк також порадив владі повторити ті кроки, які він зробив на чолі уряду у 2014-2015 роках: «Я би зараз зупинив податкові перевірки. Виключно камеральна перевірка. Частина бізнесу, соціально відповідальна, буде нести видатки, пов’язані з боротьбою з коронавірусом. Хтось буде фінансувати благодійні фонди, хтось буде допомагати людям. Ці видатки повинні бути включені у видатки на зменшення податкової бази», - підкреслив він.

Водночас Арсеній Яценюк підкреслив, що введення кримінальної відповідальності за порушення карантину – є перебільшенням: «Адміністративна відповідальність – так. Кримінальна – я знаю, чим це закінчиться: почнуть бігати один за одним, тільки вірус це не зупинить».