Якщо влада продовжить розмови з Росією в нинішному форматі - це буде розпад України. Пора зупинитися

Якщо влада продовжить розмови з Росією в нинішному форматі - це буде розпад України. Пора зупинитися

23:58, 19 березень 2020

«Путін завжди вирішує свої внутрішні проблеми за рахунок зовнішнього чинника. Йому треба буде мобілізовувати свій електорат і казати про те, чому погано в Росії. Знаючи, як Путін завжди діяв, я не виключаю, що він піде за калькою 2014 року», - наголосив прем'єр-міністр України 2014-2016 років, лідер партії «Народний фронт» Арсеній Яценюк у ток-шоу «ПолітКлуб Віталія Портникова» на телеканалі Еспресо.TV 19 березня.

«Не виключаю того, що він вчинить так, як діяв завжди радянський режим. Як тільки проблеми були в Радянському Союзі, то ворогом призначав завжди Захід. Україна призначена Путіним ворогом», - підкреслив Арсеній Яценюк.

Тому, наголосив він, Путін затягуватиме Україну «в нові Мінські процеси, нове розведення сил, в якісь тристоронні, чи двадцятисторонні групи»: «Він знову буде затягувати в різного роду пастки для того, щоби змобілізувати російську частину проти України, щоби знову показати ворога і щоб підривати Україну зсередини».

«Путіну потрібна тільки слабка Україна. Він буде слабнути, значить, йому ще слабша Україна потрібна. І це повинен зрозуміти президент. Вони ніколи не будуть друзями. Путін – це його ворог. Тому що Путін – це ворог української держави. У Путіна є друг, його прізвище Медведчук, а не Зеленський», - наголосив Арсеній Яценюк.

Він наголосив, що зараз на тимчасово окупованих територіях створений фактично російський анклав: «Як можна сьогодні вести дискусію про об'єднання з російським анклавом? Так, там українці. Тільки керують там українцями призначенці Путіна. І завдання сьогодні Путіна – це не Донецьк і Луганськ віддати Україні, а Україну приєднати до Донецької і Луганської областей під його керівництвом».

«У сучасних умовах сьогоднішня влада: президент, уряд і всі, хто цим займаються, -  повинні сісти, заспокоїтися і самі собі сказати. Чи пробували вони досягнути миру з Путіним? Пробували. Чи пробували вони досягти якогось паритету хоча би в обміні полоненими? Тільки ми забирали своїх полонених, а вони забирали своїх злочинців. Тому їх не можна порівнювати. Тепер треба реалістично подивитися на ситуацію. З цього нічого в сучасних умовах не буде», - наголосив він.

«Якщо далі продовжувати з Росією розмови в тому форматі, в якому вони їх ведуть, це завершиться реалізацією російського плану по відношенню до України. А план Росії наступний – подальший розпад української держави. Прийшов час зупинитися», - підкреслив Арсеній Яценюк.