Дефолт - це економічний і політичний крах. Потрібна програма з МВФ і реструктуризація

Дефолт - це економічний і політичний крах. Потрібна програма з МВФ і реструктуризація

20:32, 27 березень 2020

«Без програми Міжнародного валютного фонду ми точно отримаємо дефолт. Це економічний і політичний крах», - наголосив прем'єр-міністр України 2014-2016 років, лідер партії «Народний фронт» Арсеній Яценюк у програмі «Велике інтерв’ю» на телеканалі «Україна 24» 27 березня.

Арсеній Яценюк підкреслив, що, за його даними, із 20 лютого до 20 березня вперше за дуже довгий час було зафіксована більша кількість тих, хто приїхав до України, аніж тих, хто виїхав.

«Приїхала значна кількість людей, які не мають тут роботи, і які, втративши роботу в Європі, втратили можливість пересилати в Україну і 12 мільярдів доларів, які ми отримували в рік від людей, які працюють за кордоном», - наголосив він.

Це, за його словами, вплине і на споживчий ринок всередині країни, і на стабільність валютного курсу.

Окрім безробіття, одним із головних ризиків Арсеній Яценюк назвав падіння економіки: «Це вже факт, падіння економіки буде. Розмір падіння буде залежати тільки від антикризових заходів, в тому числі глобальних».

Ще один ризик - падіння курсу національної валюти і, як наслідок - зростання цін: «Якщо буде оголошений дефолт, я не знаю, який буде курс гривні. Експерти кажуть про 35-40 грн за долар. Я дозволю собі з ними не погодитись. Тому що після оголошення дефолту в інших країнах – там було і 200, і 300% здешевлення національної валюти».

«Якщо падає вартість національної грошової одиниці починають рости ціни в тому числі. Ціни так само будуть галопуючі», - додав він.

«Коли ці три елементи є – падіння економіки, курс, ріст цін, безробіття, - це за собою тягне падіння доходів державного бюджету. А це вже спіраль», - наголосив Арсеній Яценюк.

Після досягнення домовленостей Україна зможе отримати перший транш МВФ розміром 2-2,5 мільярда доларів безпосередньо в бюджет. Після цього в держави з’явиться можливість отримати 500 мільйонів від Європейського Союзу, які прив'язані до програми з Міжнародним валютним фондом. А також 1 мільярд доларів - від Світового банку: «З миру по нитці – бідному сорочка. 4 мільярди, в принципі, - це дуже велика сума. Плюс це серйозний сигнал для інвесторів, і підвищує шанси розміститись на зовнішніх ринках».

Відповідаючи на запитання щодо законодавства, яке необхідно ухвалити в рамках співпраці з МВФ, Арсеній Яценюк підкреслив: «Я не бачу жодної проблеми в тому, щоб парламент проголосував за зміни до банківського законодавства. Жодної. Там немає дискусії. Ідіть і голосуйте». 

Водночас із програмою з МВФ необхідно почати процес реструктуризації боргів, як провів реструктуризацію уряд Арсенія Яценюка 2015 року: «Ми були з програмою МВФ, отримували кошти, і ми провели реструктуризацію зовнішньої заборгованості. Так, це робилося в кооперації з Міжнародним валютним фондом. Так, це були вкрай складні переговори. Але я публічно закликав уряд: нам треба думати не тільки про 2020 рік. Я не знаю, коли закінчиться криза. Я знаю про велике боргове навантаження. Я б ішов по шляху підписання програми і нової реструктуризації».