Арсеній Яценюк пропонує на час кризи розробити програму допомоги безробітним та скоротити витрати на чиновників

Арсеній Яценюк пропонує на час кризи розробити програму допомоги безробітним та скоротити витрати на чиновників

22:43, 28 березень 2020

Прем'єр-міністр України 2014-2016 років, лідер партії  «Народний фронт» Арсеній Яценюк виступає за створення програми допомоги безробітним та скорочення витрат на сектор державного управління. Про це він заявив у програмі «Головна тема» на телеканалі «Україна» 28 березня.

Арсеній Яценюк наголосив на необхідності змінити порядок надання допомоги для осіб, які залишилися без роботи.

Як один із прикладів вирішення питання він звернув увагу на Німеччину: 80% від рівня заробітної плати робітників тамтешня влада фінансує з державного бюджету компаніям, щоб ті не звільняти працівників: «Інакше ми потім не відбудуємо економіку».

Він також наголосив на необхідності скоротити витрати на сектор державного управління.

Арсеній Яценюк нагадав, що під час кризи 2014 року він як прем'єр-міністр зменшив заробітні плати всім членам парламенту, зарплата яких тоді становила близько 6,5 тисяч гривень, усім членам уряду та керівникам державних компаній.

Він зазначив, що якби не час кризи, можна було б не вдаватися до скорочення зарплат чиновників. Проте зараз ситуація інша.

Арсеній Яценюк нагадав, що 2014 року він скоротив витрати на чиновницький апарат до 27 мільярдів гривень, а зараз вони становлять майже  90 мільярдів гривень, тобто більші в 3,5 рази.

В тому числі, в часи прем’єрства, наголосив Арсеній Яценюк, він «не дозволяв собі літати чартерними літаками»: «Це сотні мільйонів гривень. Зараз не до цього».

Він звернувся до представників влади: «Навчіться економно використовувати кошти. Політики повинні показати народу, що це справедливо. Страждає країна, і страждає кожен з них».

Відповідаючи на питання щодо можливого формату майбутнього засідання Верховної Ради, Арсеній Яценюк наголосив: «Ніякого онлайну, ніякого віддаленого голосування. Можна, щоб вони в парламенті це зробили. В дворі, не в дворі - це вже політична і конституційна відповідальність членів парламенту».

«Їх вибирав народ України. Вони знайдуть шлях, як проголосувати», - додав Арсеній Яценюк.