Арсеній Яценюк під час онлайн дискусії Київського Безпекового форуму: Саме зараз парламенту потрібен турборежим

Арсеній Яценюк під час онлайн дискусії Київського Безпекового форуму: Саме зараз парламенту потрібен турборежим

16:51, 03 квітень 2020

Прем'єр-міністр України 2014-2016 років, лідер партії «Народний фронт» Арсеній Яценюк наголосив на необхідності ухвалити у ВР закони, необхідні для подолання кризи: «Мене дивує, чому монобільшість не виконує свою ключову функцію. Вони, навпаки, зараз, маючи 254 голоси, повинні голосувати. От тут потрібен зараз турборежим».

Про це Арсеній Яценюк наголосив під час першої онлайн дискусії Київського Безпекового форуму, присвяченій одній з найважливіших проблем країни: як не допустити економічного колапсу та створити умови для виходу України з кризи.

Участь у розмові окрім Прем’єр-міністра України у 2014-16 роках, засновника фонду «Відкрий Україну» Арсенія Яценюка, також взяли новопризначений Міністр фінансів України Сергій Марченко, Президент Американської торговельної палати в Україні Андрій Гундер, Президент Європейської бізнес асоціації Томаш Фіала, старший радник Атлантичної ради Андерс Аслунд, а також Директор економічних і соціальних програм аналітичного Центру Разумкова Василь Юрчишин.

Арсеній Яценюк наголосив, що нині у світі та Україні цифри невтішні: «Понад 1 мільйон хворих на COVID-19. В Україні – вже майже тисяча».

Стосовно економічних показників, він зазначив, що індекс купівельної спроможності (PMI) у країнах-членах ЄС на сьогодні найнижчий за всю історію спостереження - за 22 роки. «В США на вчора було зафіксовано майже 10 мільйонів безробітних», - нагадав він.

«Тобто нас оточує пандемічна криза і динамічно насувається криза економічна. Україна не є островом. Треба відверто визнати, що у нас немає подушки безпеки. І так само треба відверто визнати, що Національний банк України – це не Федеральна резервна система Сполучених Штатів і не Європейський центральний банк, які мають зовсім інші інструменти регулювання грошово-кредитної політики», - наголосив Арсеній Яценюк.

Він підкреслив, що за нинішньою пандемічною й економічною кризою не варто забувати про кризу військову: «Росія нікуди не забралася з території України. І це ще знищує наші потужності і наші можливості боротися як з пандемією, так і з економічними викликами».

«Зараз найбільш важливе – щоби уряд, президент і парламент невідкладно приймали рішення», - наголосив він.

Арсеній Яценюк звернувся до бізнес-асоціацій та Атлантичної ради публічно висловити підтримку позиції Кабінету міністрів і персонально міністру фінансів щодо невідкладної необхідності ухвалення змін до закону про державний бюджет.

«Політична мотивація, за якою члени парламенту заблокували ухвалення цього законопроекту, тягне за собою жахливі економічні наслідки. Вони зараз ухвалили тільки закони, як тратити, але вони не прийняли того закону, як ефективно тратити і де заробити», - сказав Арсеній Яценюк.

Лідер НФ наголосив, що без програми з Міжнародним валютним фондом Україна оголосить дефолт: «Оголосить дефолт – це стане банкрутом. Не знаю на скільки років».

Він підкреслив необхідність невідкладеного ухвалення всіх законів, які потрібні для програми з МВФ, і наголосив на важливості того, аби засідання парламенту відбулося в найкоротші терміни.

Арсеній Яценюк запропонував за результатами сьогоднішньої дискусії створити антикризовий центр навколо уряду за участі представників бізнесу, реального сектору: «Зібрати всі ресурси бізнесу, зібрати медійні ресурси для того, щоби напрацювати план дій, як вижити державі, як вижити бізнесу, як вижити людям, які працюють в бізнесі й які працюють в державному секторі. Як не провалитися в економічну кризу, з якої потім будемо виходити роками».

«План - секвестр бюджету, програма з МВФ, антикризовий центр і для уряду, і для бізнесу та чітке політичне і економічне позиціонування кожного з нас на підтримку держави», - наголосив Арсеній Яценюк.