Прем'єр має невідкладно створити антикризовий енергетичний штаб

Прем'єр має невідкладно створити антикризовий енергетичний штаб

21:49, 11 квітень 2020

Перше, що повинен зробити чинний прем'єр-міністр, - створити антикризовий штаб і невідкладно зайнятися питаннями енергетики. Про це заявив прем’єр-міністр України 2014-2016 років, лідер партії «Народний фронт» Арсеній Яценюк у програмі «Головна тема» на телеканалі «Україна» 11 квітня.

Лідер «Народного фронту» нагадав, в якій ситуації опинилася Україна в 2014-2015 роках. «Якби ми працювали тоді після російської агресії так, як працює сьогоднішня влада, якби мій уряд так працював,  - ми б точно були без газу, без світла, без вугілля, без води, без грошей і без зарплати. Те, що цей уряд і влада непрофесійні, - це вже відомо. Але в енергетичному секторі злочинна непрофесійність»

Він знову наголосив на необхідності призначення міністра енергетики. В країні «має бути людина, яка повинна очолювати ключовий напрямок української економіки - це енергетика». «Але є склад Кабінету міністрів, є прем'єр-міністр. Я як прем'єр-міністр очолював антикризовий енергетичний штаб. Саме тому у нас був і газ, і електроенергія, і вугілля, і нафта», - підкреслив Арсеній Яценюк.

Тому перше, що повинен зробити чинний прем'єр-міністр, - це створити такий штаб і невідкладно зайнятися питаннями енергетики.

Арсеній Яценюк зазначив, що щойно завершилося засідання парламентського комітету, на якому додатково виділено 2 мільярди гривень начебто на реструктуризацію вугільної галузі.

Проте, за його словами, йдеться не про реструктуризацію: «Мова йде про те, що не вистачає заробітної платні по державних шахтах, і вже сьогодні вони туди «вгатили» 3,6 мільярда гривень».

Арсеній Яценюк зазначив, що  якби шахтарі мали можливість продавати своє вугілля як на державних, так і на приватних шахтах для електрогенерації, і отримувати достойну оплату за це вугілля, - державі не довелося б витрачати на погашення заборгованостей мільярди, які так зараз потрібні для подолання пандемії та економічної кризи.

Нагадаємо, раніше Арсеній Яценюк заявляв, що «Росія спеціально поставляє електроенергію за демпінговими цінами на територію України, аби знищити українську енергетику». Лідер «Народного фронту» закликав уряд зупинити поставки російської і білоруської електроенергії в Україну: «Це частина російського плану. Вони спеціально поставляють електроенергію за демпінговими цінами на територію України. Завдання Росії – знищити українську енергетику».