Влада повинна закрити імпорт електроенергії з РФ і Білорусі не на час карантину, а повністю

Влада повинна закрити імпорт електроенергії з РФ і Білорусі не на час карантину, а повністю

20:22, 14 квітень 2020

«Завдання номер  один - повністю закрити імпорт електричної енергії з Росії і Білорусі. Не на період карантину, а повністю», - наголосив прем'єр-міністр України 2014-2016 років, лідер партії «Народний фронт» Арсеній Яценюк у програмі «Сьогодні» на телеканалі «Україна» 14 квітня.

Відповідаючи на питання щодо можливості відключень електроенергії, Арсеній Яценюк наголосив: «Якщо не виробляють електроенергію, якщо вугільну галузь знищують, якщо українську енергетику знищують, якщо відкривають імпорт електричної енергії з Росії і Білорусі, і дають роботу білорусам і росіянам, а не українцям, і якщо держава на це взагалі споглядає безвідповідально, - ми прийдемо до ситуації, де в Україні не буде електроенергії».

Він підкреслив, що зараз «Енергоатом» майже банкрут: «Теплоенергетику влада вже збанкрутувала».

Арсеній Яценюк ще раз наголосив, що зараз необхідні невідкладні дії безпосередньо президента і уряду, щоб навести порядок на енергетичному ринку, створивши антикризовий енергетичний штаб, і прем'єр повинен його очолювати: «Вони повинні невідкладно діяти».

Завданням номер один лідер НФ назвав «повністю закрити імпорт електричної енергії з Росії і Білорусі»: «Не на період карантину, а повністю її закрити».

«Друге – збалансувати енергетичний ринок по ціні. Третє – показати прогнозний баланс виробки електроенергії тепловими станціями, атомними станціями і Гідроенерго», - наголосив він.

Окрім того, Арсеній Яценюк підкреслив необхідність в умовах високого рівня неплатежів прокредитувати енергоринок, «аби система не вмерла».