Зменшити зарплати для чиновників і депутатів треба не на час карантину, а на період економічної кризи

Зменшити зарплати для чиновників і депутатів треба не на час карантину, а на період економічної кризи

21:31, 14 квітень 2020

Зараз без допомоги держави українцям неможливо вижити. Щоби пережити економічну кризу і медичну кризу, і не зайти в політичну кризу, - зараз повинні бути чіткі дії і політична воля керівництва держави, - наголосив прем'єр-міністр України 2014-2016 років, лідер партії «Народний фронт» Арсеній Яценюк у програмі «Сьогодні» на телеканалі «Україна» 14 квітня.

Арсеній Яценюк підкреслив, що президент і уряд повинні невідкладно діяти, аби зберегти робочі місця: «Позбавили шахтарів робочих місць – потім енергетики. За енергетиками – суміжні підприємства. За суміжними підприємствами – Укрзалізниця. За Укрзалізницею – сфера послуг. За сферою послуг – сфера транспорту. Це замкнуте коло. І так відбувається в цілому в економіці країни».

Він навів приклад закриття шахт об’єднання «Павлоградвугілля»: «У місті Павлоград і прилеглих територіях 91 тисяча людей проголосувала за президента у 2019 році. Це все – виборці влади і президента. Їх всіх залишать без роботи». Він підкреслив, що без роботи залишаться 30 тисяч працівників, із урахуванням членів їх родин - без коштів залишатися 100 тисяч людей.

Арсеній Яценюк наголосив, що зараз без допомоги держави українцям неможливо вижити. Він нагадав, що Рада таки ухвалила зміни до закону про державний бюджет, проте з урахуванням того, що кошти візьмуть у борг: «Навіть не визначили, в кого візьмуть у борг. Тому що пакет законів, необхідний для підписання програми з Міжнародним валютним фондом, не проголосований. Вони кажуть - будемо тратити в борг, - тільки кредитора не знайшли, хто готовий сьогодні протягнути руку Україні і українцям, щоб вижити в надскладних економічних умовах».

Лідер НФ підкреслив, що криза буде тривати не тільки під час карантину. Водночас чиновники зменшили собі зарплати тільки на час карантину: «Зменшити зарплати для всіх чиновників і депутатів треба на час економічної кризи. І на час економічної кризи держава зобов’язана протягнути руку підприємцю, бізнесмену, шахтарю, кожній працюючій людині, медику, і державному службовцю, і вчителю. Для цього в держави є ресурс, цей ресурс називається бюджет».

«Так, сьогодні всі сподіваються виключно на роль держави. І тому тут і президент, і уряд повинні діяти», - додав він.

«Для того, щоби пережити економічну і медичну кризу, і не зайти в політичну кризу, - повинні бути чіткі дії і політична воля керівництва української держави. Не закривати енергетиків, не закривати шахти, а втримати робочі місця. Не закривати малі бізнеси, а допомогти їм через кредити, відтермінування обов’язкових платежів до бюджету та державне замовлення. Хтось може шити маски, хтось - робити дезінфектори, хтось - допомагати реконструювати лікарні», - сказав Арсеній Яценюк.

Він звернувся до представників влади: «Зробіть прозорим використання коштів з цих 65 мільярдів гривень, які ви передбачили в так званому стабілізаційному фонді для боротьби з коронавірусом. Зробіть так, щоб ці кошти дійшли до людини і споживача, а не залишилися в корупційних кишенях нової української влади. Цього допустити не можна».