Арсеній Яценюк під час онлайн дискусії КБФ: Країні необхідне об’єднане національне лідерство

Арсеній Яценюк під час онлайн дискусії КБФ: Країні необхідне об’єднане національне лідерство

16:40, 17 квітень 2020

«Зараз необхідне національне лідерство. Не тільки тих, хто представляє владу, але й неурядові організації, українські інтелектуали, цвіт української нації, - об’єднане національне лідерство. Ми не маємо права розмінюватися, тим більше, в часи таких викликів», - наголосив прем’єр-міністр України 2014-2016 років, лідер «Народного фронту» Арсеній Яценюк під час онлайн дискусії Київського Безпекового Форуму 17 квітня.

Тема нинішньої дискусії: «Нова реальність: як захистити наш дім від війни, хвороби і розрухи?».

Арсеній Яценюк наголосив, що сьогодні нація повинна об’єднатися перед викликами: «Об’єднатися в тому, що для нас наша українська держава – це найвища цінність. Що громадянин України – це найвища цінність нашої держави. Об'єднатися в тому, що у нас є спільна правда».

«У нас можуть бути різні суспільно-політичні погляди, і це нормально. Але спільна правда полягає в тому, що Росія напала на Україну. Що на Майдані розстрілювали українців, які боролися за незалежність України. Що режим, який підтримувався Путіним і Росією, хотів знищити європейську перспективу України. Спільна правда в тому, що сьогодні Україні потрібна професійна влада з політичним лідерством», - підкреслив він.

Прикладом такого політичного лідерства Арсеній Яценюк назвав канцлерку Німеччини Ангелу Меркель: «Сьогодні вся Європа і весь світ побачили, що той, хто є справжнім політичним лідером, хто стоїть на справжніх цінностях, - завжди виведе націю, країну і державу з найбільшої кризи. Те саме сьогодні потребує Україна».

Він також згадав сьогоднішню статтю у Financial Times, в якій були слова президента Франції Емануеля Макрона про загрози приходу популістів до влади в Європі: «Дозволю собі з ним не погодитися. В Європі вже популісти. Вони вже прийшли. В Україні сьогодні, на жаль, так само популісти, які казали, що найбільш складні питання вирішать найпростішими рецептами. Немає простих рішень».

Лідер «Народного фронту» підкреслив, що найважливіше нині - базові цінності, на яких «тримається кожна держава і кожна нація». «У 2014 році ми встояли тільки по одній причині – ми були всі разом. І навіть розбіжності, які у нас були, - а вони завжди присутні, це природно для кожної країни, - ми відклали їх. Адже ми знали, що у нас на порядку денному найбільший виклик – існування України і кожного українця. Тому ми виграли тоді і зараз повинні виграти», - сказав Арсеній Яценюк.

Окрім Арсенія Яценюка участь у онлайн дискусії також взяли:

- Мирослав Маринович, філософ, правозахисник, Віце-ректор Українського Католицького університету, член Ініціативної групи «Першого грудня»;

- Віталій Портников, журналіст, публіцист;

- Олександр Турчинов, Голова Верховної Ради України, в. о. Президента України – 2014 рік, Секретар Ради національної безпеки і оборони України у 2014-19 роках;

- Анка Фельдгузен, Надзвичайний і Повноважний Посол Німеччини в Україні;

Модератор дискусії – Данило Лубківський, член Наглядової ради фонду «Відкрий Україну», колишній заступник Міністра закордонних справ України.

Київський Безпековий Форум – центральний міжнародний форум України з обговорення проблем миру і безпеки. Форум заснований у 2007 році. Ініціатор та засновник КБФ – Фонд Арсенія Яценюка «Відкрий Україну».