Арсеній Яценюк про чергову віртуальну Нормандію: Досить йти за російським сценарієм

Арсеній Яценюк про чергову віртуальну Нормандію: Досить йти за російським сценарієм

16:40, 30 квітень 2020

Чергова зустріч у нормандському форматі була віртуальною за формою і змістом. Україна має змінити лінію в переговорах, щоб Москва не встановила на нашій землі свою нову губернію.

Про це Прем‘єр-міністр України 2014-2016 років, лідер партії «Народний фронт» Арсеній Яценюк написав у своєму Facebook. 

«Завершилася чергова Нормандська зустріч. Віртуальна за формою і змістом», - зазначив він. 

«Росія нічого не виконує і не збирається виконувати. Зневажає західних переговорників. «Розводить» наших представників. А тим бракує досвіду, знань і характеру», - написав Арсеній Яценюк.

Він нагадав, що агресія Росії проти Молдови розпочалася на початку 1990-х. «Але Москва не була покарана, а навпаки закріпила статус «спостерігача» у конфлікті. Міжнародний мирний процес триває досі. Вже майже тридцять років», - зазначив лідер «Народного фронту».

«Росія атакувала Грузію у 2008 році. Москва знову в статусі «спостерігача». Міжнародний мирний процес триває досі. Понад десять років», - додав Арсеній Яценюк.

«У нашій ситуації теж все давно ясно. Мінський процес - це глухий кут. У своїй трясовині він може бовтатися роками», - зазначив він.

Арсеній Яценюк переконаний, проблема не лише в тому, що Москва не виконує Мінські домовленості: «Головна проблема в тому, що Мінські домовленості не здатні принести миру». 

«Нормандський формат загруз у віртуальній реальності. Жодного реального кроку вперед. Роками», - наголосив лідер «Народного фронту».

«Нинішня влада програє Москві ініціативу і втрачає міжнародні позиції. Цю платівку треба зупиняти», - підкреслив він.

«Україна має представити Раді Безпеки ООН докази постійних порушень Росією нашого суверенітету і мирних домовленостей після останнього саміту в Парижі», - зазначив Арсеній Яценюк.

«Україна має закликати Сполучені Штати, Європейський Союз, Німеччину і Францію здійснити перезапуск переговорного процесу», - додав він.

Арсеній Яценюк вважає, що «невиконання Росією Мінських домовленостей має бути формально визнане нашими партнерами і зафіксоване як міжнародно-правовий факт».

«Шлях до справжнього миру повинен пролягати через новий глобальний формат переговорів, розширення санкцій проти агресора, розгортання міжнародної миротворчої місії і через повноцінну реалізацію положень нашого закону про окуповані території, схваленого завдяки «Народному Фронту» у 2018 році. Такою має бути наша позиція», - написав колишній Прем‘єр-міністр.

«Досить бути мовчазними, терплячими і безпорадними спостерігачами за зухвалими діями Путіна і його клевретів. Це наші люди страждають. Наївні експерименти влади їх не захистили і не захистять», - зазначив Арсеній Яценюк.

«Якщо Україна продовжить лінію «віртуальної» псевдо-дипломатії, яка відбувається зараз, то Москва зробить все, щоб встановити на нашій землі свою нову губернію», - резюмував лідер «Народного фронту».