Майдан підтримав плани опозиції про ухвалення в Раді законопроектів щодо звільнення від відповідальності активістів Майдану, нумерування шоломів «Беркуту» та про звіт генпрокурора щодо побиття активістів

Майдан підтримав плани опозиції про ухвалення в Раді законопроектів щодо звільнення від відповідальності активістів Майдану, нумерування шоломів «Беркуту» та про звіт генпрокурора щодо побиття активістів

22:30, 18 грудень 2013

Майдан підтримав плани опозиції про ухвалення в Раді законопроектів щодо звільнення від відповідальності активістів, нумерування шоломів «Беркуту» та про звіт генпрокурора про розслідування побиття активістів. Після виконання цих вимог опозиція готова розглядати проект бюджету-2014 за повною процедурою. Про це увечері 18 грудня зі сцени Майдану заявив голова Політради ВО «Батьківщина» та фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк.

«Ми хочемо, щоб платили заробітні плати бюджетникам, щоб наші діти мали можливість навчатися, щоб ті залишки медицини, які є в країні, отримували кошти і щоб люди не помирали від того, що немає закону про бюджет. Ми готові розглядати цей закон», - наголосив він. 

Проте опозиція має ключову вимогу – «покажіть закон»: «Покажіть, що ви збираєтесь ділити». 

«Наша позиція полягає в приципі справедливості. Це означає, що не будуть на дві третини видатків бюджету фінансувати тільки три області, які підтримують Віктора Януковича. Ми не дамо можливості розкрадати гроші у міністерства охорони здоров’я і проводити тендери на сотні мільйонів гривень, збагачуватися далі за рахунок людей, які помирають», - наголосив він. 

«Ми готові розглядати цей закон по повній процедурі. А повна процедура – це два тижні розгляду такого занопроекту», - зазначив глова Політради «Батьківщини».

Він підкреслив, що провладні депутати чекають, щоб опозиція заблокувала парламент, щоб ми заблокували парламент, аби «швидко перебігти на Банкову і там за 5 хвилин 200 депутатів - бо там більше не буде - скажуть, що 226 проголосувало за Закон про Державний бюджет і Янукович швиденько це підпише»: «Ми їм не дамо такого шансу».  

Проте перед розглядом проекту бюджету-2014, за словами Арсенія Яценюка, в парламенті необхідно ухвалити проект закону про звільнення від кримінальної відповідальності всіх осіб, які брали участь в акції мирного протесту починаючи з 21 листопада, «щоб міліція ні при яких обставинах не могла притягнути до відповідальності нікого з наших побратимів, які були на Майдані, боролися за свої права і свободи». 

Він підкреслив, що цей законопроект не розповсюджуються на працівників міліції, а тільки на мирних громадян. 

Другий законопроект, який опозиція пропонує ухвалити в Раді, передбачає введення обов’язкового нумерування всіх шоломів «Беркуту»: «Щоб кожен працівник «Беркуту», щоб кожен знав, що у нього є номер і ми його знайдемо і встановимо його особистість». 

Арсеній Яценюк також наголосив, що Генпрокуратура намагається затягувати розслідування щодо побиття активістів на Майдані «Беркутом»: «Вони будуть тягнути його півроку, рік-півтора».

Тому опозиція пропонує запросити до парламенту генерального прокурора для надання інформації про розслідування кримінальної справи про побиття людей на Майдані.

Арсеній Яценюк звернувся до Майдану, чи підтримує він такі пропозиції. Майдан одностайно підтримав ці вимоги.