У 2020 році нас може витягнути аграрна продукція

У 2020 році нас може витягнути аграрна продукція

18:25, 01 травень 2020

«Ще немає повних наслідків вірусу, а вже сьогодні невиконання державного бюджету - 52 мільярди гривень, мінус 15%. Дефіцит бюджету безпрецедентний. Кажуть, що він буде 300 мільярдів. В 2020 році нас може витягнути аграрна продукція», - наголосив Прем’єр-міністр України у 2014-16 роках, лідер «Народного фронту» Арсеній Яценюк під час онлайн дискусії Київського Безпекового Форуму «Глобальний шторм: як врятувати економіку України і відкрити нові можливості».

Арсеній Яценюк підкреслив, що українська економіка надзвичайно залежна від світової. Зокрема, через експорт сталі, металу, руди й аграрної продукції: «Абсолютно зрозуміло, що першими під удар зараз потраплять саме українські металурги. Падіння глобального споживання означає падіння обсягів продажу, а це - падіння валютної виручки в країні, падіння доходів державного, що означає падіння соціальних стандартів в Україні».

«В 2020 році нас може витягнути аграрна продукція. І тут буде залежати від світових цін на ринку та від врожаю», - наголосив він.

Крім того, зазначив лідер «Народного фронту», теоретично може допомогти ІТ, проте це недостатні обсяги, щоб витягнути українську економіку. В умовах світової стагнації, наголосив він, завмерла і сфера послуг: транспорт, туризм, сфера обслуговування.

Падіння цін на енергоносії у світі, з одного боку добре, зазначив він, – це зменшення витрат на транспортування, зменшення витрат для армії на придбання пального та для домогосподарств: «В той же час це падіння доходів державного бюджету, тому що рента менша, зменшення ВВП, тому що не буде капітальних вкладень, та зменшення в цілому податкової бази».

Арсеній Яценюк вважає, що у 2020 році «в найкращому випадку зарплати, пенсії, соціальна допомога будуть заморожені». «В гіршому - прогнозую при цих доходах державного бюджету, що вже в 3-4 кварталі будуть проблеми з ліквідністю, як платити зарплати і пенсії», - сказав він, додавши, що передбачає і падіння середньої заробітної платні в реальному секторі економіки.

«Варто очікувати і значний рівень безробіття. Як через стагнацію української економіки, так і через втрату можливості працювати за кордоном українцям, які раніше приносили в країну 12 мільярдів доларів, а за оцінками Світового банку - до 16 мільярдів доларів виручки»,  - додав він.

Арсеній Яценюк підкреслив, що в зв’язку з падінням цін на енергетику, повинна впасти вартість так званого комунального навантаження, «але тільки в тому випадку, якщо втримають курс». «Щоб втримати курс, - без програми з Міжнародним валютним фондом нічого не буде. А щоб була програма з МВФ,  необхідно ухвалити банківський закон та зберігати незалежність українських антикорупційних органів, які ми створили ще при нашому уряді», - підкреслив він.

Окрім того, за словами Арсенія Яценюка, для громадян ще й ускладниться доступ до кредитів, для банків буде проблема зі збільшенням кількості так званих поганих кредитів: «Так само в реальному секторі економіки буде падіння як промислової оренди, так і непромислової нерухомості».

«Із цим ми реально стикнемося у 2020 році. І цьому треба давати відповідь невідкладно», - наголосив Арсеній Яценюк.