Арсеній Яценюк до уряду та МОЗ: Не робіть вигляд, що все розв’яжеться саме. Препаратів для лікування COVID-19 у Чернівцях - на кілька днів. Дійте негайно!

Арсеній Яценюк до уряду та МОЗ: Не робіть вигляд, що все розв’яжеться саме. Препаратів для лікування COVID-19 у Чернівцях - на кілька днів. Дійте негайно!

17:54, 13 травень 2020

Арсеній Яценюк звернувся до уряду та Міністерства охорони здоров’я із вимогою діяти негайно в ситуації, яка склалася в Чернівецькій області із COVID-19. «Препаратів, необхідних для лікування COVID-19 та супутніх захворювань, у Чернівцях залишилося лише на кілька днів. Включно із засобами, без яких буде неможливо проводити тестування людей на захворювання коронавірусом», - підкреслив Прем’є-міністр України 2014-2016 років, лідер партії «Народний фронт».

Арсеній Яценюк  нагадав, що минуло два тижні з того часу, як він звернувся до уряду і МОЗ щодо невідкладної допомоги Чернівецькій області у боротьбі з COVID-19. За ці два тижні в області кількість інфікованих майже подвоїлася – 1069 нових випадків. «Чернівецька область не лише не почала долати масштаб захворюваності, але й зміцнила своє трагічне лідерство на епідеміологічній карті України. Найменша з-поміж всіх областей за кількістю населення залишається найбільш ураженим регіоном», - підкреслив лідер «Народного фронту». 

В області за останню добу – 48 нових хворих, всього 2444 зареєстрованих фактів захворювання, 87 летальних випадків, зазначив він. 

«Якщо рівень смертності у Чернівецькій області у перерахунку на 1 тис населення ще два тижні тому був більший ніж по Україні у 6,1 рази, то вже сьогодні – в 11 разів! Якщо порівнювати з Києвом, то рівень смертності за два тижні виріс з 3,6 до 6,9 разів!» - наголосив Арсеній Яценюк.

У той же час він підкреслив вражаючий факт: станом на 12 травня з 1 млн 700 тис гривень, що мали надійти за рахунок державної субвенції на доплату за березень працівникам КНП «Міська лікарня №1» у Чернівцях, профінансовано лише 100 тис грн: «1 млн 600 гривень досі не виплачено спеціалістам, які стоять на передовій боротьби з коронавірусом». 

Показовою, за його словами, є ситуація у Глибоцькому районі Чернівецької області, найбільш постраждалому серед інших районів. Зокрема, без фінансового забезпечення ухвалено рішення щодо прийому та надання медичної допомоги Глибоцькою центральною лікарнею мешканцям сусіднього Герцаївського району, хворим на ГРЗ, викликані коронавірусом.

Крім того, станом на 8 травня медики не отримали повної зарплати за свою роботу. «За інформацією, наданою Глибоцькою райрадою, з початку епідемії на заходи для боротьби з її поширенням та наслідками виділено: з Державного бюджету – НУЛЬ гривень, Чернівецького обласного бюджету (місцевого) – НУЛЬ гривень, Герцаївського районного бюджету (місцевого) – НУЛЬ гривень, бюджетів місцевого самоврядування Герцаївського району (місцевих) – НУЛЬ гривень», наголосив Арсеній Яценюк.

«А тепер, найголовніше! Препаратів, необхідних для лікування COVID-19 та супутніх захворювань, у Чернівцях залишилося лише на кілька днів. Включно із засобами, без яких буде неможливо проводити тестування людей на захворювання коронавірусом», - заявив лідер «Народного фронту».     

Арсеній Яценюк підкреслив: «Ще раз звертаюся до уряду та Міністерства охорони здоров’я із вимогою не робити вигляд наче такий стан справ в Чернівецькій області є  нормальним і все розв’яжеться само собою. За цією сумною статистикою і цифрами невиплачених коштів – трагедії родин і життя людей. Дійте негайно!»