Російська військова агресія і російська енергетична агресія – близнюки. Треба зберегти енергетичну незалежність України

Російська військова агресія і російська енергетична агресія – близнюки. Треба зберегти енергетичну незалежність України

10:00, 16 травень 2020

«Зараз в енергетиці - кризовий момент. Завдання номер один – зберегти енергетичну незалежність України. Це створення всіх умов для того, щоб відстояти енергетичну незалежність країни, видобуток власного газу, власного вугілля та нафти», - наголосив прем'єр-міністр України 2014-2016 років, лідер партії «Народний фронт» Арсеній Яценюк у програмі «Свобода слова Савіка Шустера» на телеканалі «Україна» 15 травня.

«Російська військова агресія і російська енергетична агресія – це близнюки. Путін вбивав і вбиває українців. Він ніколи не піде на те, щоб Україна була незалежна, соборна і європейська. Він буде далі йти по шляху, щоб захопити Україну. І захоплення України Путіним – це не просто військова агресія. І вона не почалася у 2014-му, вона вибухнула у 2014-му», - зазначив він. 

Арсеній Яценюк підкреслив, що Путін до цього дуже довго готувався. У 2005 року президент РФ демонстративно дав вказівку главі російського «Газпрому» закрутити кран і перекрити постачання газу Україні: «Він цим хотів продемонструвати зневагу до України. Він хотів поставити Україну на коліна».

«Дуже добре запам’ятав це. Я вичекав 10 років. І таким самим краном, тільки в Словаччині, – я відкрив реверсний потік газу і закрив російське постачання газу на територію України», - сказав Арсеній Яценюк. Тоді разом із Європою, наголосив він, Україна вийшла з залежності від російського «Газпрому».

«Путін постійно тримав свою руку біля українського горла. Аби не дати нам дихати. Він хотів контролювати як газ, так і нафту і електроенергію», - підкреслив лідер «Народного фронту».

Арсеній Яценюк нагадав, що 2014 року він як Глава уряду перекрив як постачання газу від «Газпрому», так і імпорт електричної енергії з РФ. Через це відбувся скандал із тодішнім міністром енергетики Демчишиним: «Вони хотіли затягнути імпорт електроенергії з боку Росії на всю територію України. Я тоді провів службове розслідування, ми матеріали передали в прокуратуру, - так воно все й «вмерло», на превеликий жаль. Але хоча би вдалося зробити те, щоб Україна не була залежна від електричної енергії з Росії».

Арсеній Яценюк наголосив, що в людей, які «здавали український енергетичний сектор Росії» є конкретні прізвища - голова комітету з питань паливно-енергетичного комплексу від «Слуги народу» Герус, колишній міністр енергетики Оржель: «Тільки після того, коли піднявся крик на всю країну, вони почали ховатися і вже кажуть: ми тимчасово призупинимо імпорт електричної енергії».