Арсеній Яценюк: Cьогодні закон про держбюджет голосуватись не буде

Арсеній Яценюк: Cьогодні закон про держбюджет голосуватись не буде

12:31, 19 грудня 2013

Cьогодні закон про держбюджет голосуватись не буде. Рада може повернутися до нього на першому пленарному тижні наступного року. Про це повідомив голова Політради ВО «Батьківщина» та фракції «Батьківщина» на брифінгу в парламенті у четвер, 19 грудня, після наради у спікера парламенту.

«Учора ми заявили, що не дамо можливості розглядати закон про державний бюджет за 15 хвилин, так як це порушує не просто регламент, це порушує принцип прозорості. Партія регіонів не має права дерибанити сотні мільярдів гривень без будь-якої процедури розгляду закону і без відповідальності перед українським народом», - наголосив він.

Арсеній Яценюк повідомив, що на нараді у спікера Рибака було досягнуто згоди, «що сьогодні закон про держбюджет голосуватись не буде»: «Максимум, що може відбутись, – міністерство финансів із трибуни парламенту зробить презентацію проекту закону про державний бюджет».

«Далі, як і передбачено регламентом, процедура розгляду законопроекту повинна відбутись вже в наступному році, не раніше, ніж через два тижні. Тобто, фактично 14-16 січня ми можемо повернутись до питання розгляду законопроекту про державний бюджет в першому і другому читанні», - наголосив він.

Арсеній Яценюк підкреслив, що проект бюджету-2014 є неприйнятним «в силу того, що він напряму суперечить рішенню Конститційного суду», адже зупиняє соціальні виплати: «На 25-й сторінці проекту цього закону передбачена зупинка дії соціальних та інших законів, що заборонено рішенням КС. Вони знову хочуть зупинити виплати афганцям, чорнобильцям. Вони знову хочуть зупинити виплати, передбачені законом про сатус суддів та про державну службу.  І таким чином зменшити витрати держбюджету, що є неконституційним і в першу чергу б’є по кишені українців».

«Тому цей законопреокт не може розглядатися і прийматися в цій формі», - додав голова Політради «Батьківщини».

Він також наголосив, що провладні сили також планували сьогодні розглянути три законопроекти, один з яких передбачає підвищення податків: «Ми як опозиція категорично виступаємо проти підвищення податків в Україні. У помираючій економіці підняття податків означає взагалі знищення будь-якого бізнесу».

Інші два проекти законів, які планувала ухвалити ПР, передбачають скорочення витрат на державних службовців: «На превеликий жаль, не на членів Кабміну, а на простих працівників в органах місцевого самоврядування та державної служби, які заробляють по 1,5 по 2 тис. грн».

«Влада відмовляється виконувати базову статтю про державну службу, яка має набути чинності з наступного року, за якою люди повинні додатково отримувати кошти для того, що вони не виживали, а почали житии», - сказав він.

За словами Арсенія Яценюка, ПР також «відмовляється робити судову систему незалежною і хоче внести зміни до закону про статус суддів, позбавивши їх додаткових коштів, передбачених законопроектами, прийнятими на поточній сесії»: «Це ж стосується пільговиків: афганців, чорнобильців та інших категорій громадян, щодо яких уряд не передбачив необхідні кошти в проекті закону про держанвий бюджет».

«Ще раз наголошуємо – ми не дали можливості розглянути цей бюджет за скороченою процедурою. Сьогодні буде тільки презентація законопроекту про бюджет. Розгляд законопроекту - в наступному році у перший пленарний тиждень», - підкреслив Арсеній Яценюк.