Опозиція ініціює створення ТСК щодо дій правоохоронців під час розгону мирних демонстрацій

Опозиція ініціює створення ТСК щодо дій правоохоронців під час розгону мирних демонстрацій

12:13, 20 грудня 2013

Опозиція вносить до парламенту проект постанови про створення ТСК для розслідування діяльності правоохоронних органів під час розгону мирних демонстрацій в Києві та інших містах України. Про це повідомив на брифінгу в парламенті в п’ятницю, 20 грудня, голова Політради ВО «Батьківщина» та фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк.

Арсеній Яценюк наголосив, що після сьогоднішнього виступу генпрокурора в Раді стало зрозуміло, що він «став сьогодні адвокатом тих звірів, які побили людей і носять уніформу працівників міліції».

«Його (генпрокурора. – Ред.) виступ був виключно на стороні злочинців, а не на стороні народу України. Нам зрозуміло, що ніякого розслідування не буде і ніхто не буде притягнутий до кримінальної відповідальності», - підкреслив голова Політради «Батьківщини».

Тому, за його словами, опозиція прийняла рішення негайно розпочати розслідування в стінах Верховної Ради: «Ми реєструємо постанову про створення тимчасової слідчої комісії щодо розслідування діяльності правоохоронних органів під час розгону мирних демонстрацій в Києві та по всіх містах України».

Арсеній Яценюк підкреслив, що це розслідування дасть можливість «не просто захистити громадян, а й задокументувати факти, які ляжуть в основу нової кримінальної справи при новому генеральном прокурорі».

В інтерв’ю журналістам Арсеній Яценюк додав, що виступ генпрокурора в Раді ще раз підтверджує правильність вчорашнього рішення опозиції проголосувати за закон про неприпустимість переслідувань учасників мирних протестів: «Ніхто не збирався розслідувати кримінальну справу по відношенню до міліції. Ця влада збиралась посадити тисячі людей за участь в акціях мирного протесту. І ми вчора прийняли закон, який звільняє тисячі українців від переслідувань такого прокурора і такої міліції».

«Ми вимагаємо від Віктора Януковича негайно підписати і оприлюднити цей закон», - додав він.

Він також зазначив, що передав спікеру Рибаку відеозапис побиття «Беркутом» учасників Майдану, проте спікер відмовився оприлюднити його під час засідання.

«Цьому генпрокурору немає довіри. Але ми маємо всі матеріали, і новий генеральний прокурор при новій владі обов’язково розслідує цю  справу і посадить тих, хто давав незаконні вказівки бити і знущатись над людьми», - додав Арсеній Яценюк.