Арсеній Яценюк про економічну політику влади: Від дня до дня прожити - це не державні пріоритети

Арсеній Яценюк про економічну політику влади: Від дня до дня прожити - це не державні пріоритети

23:44, 24 грудень 2020

«Не бачу економічних пріоритетів української держави - що хоче президент, уряд і парламент досягнути з точки зору економіки. Вся амбіція полягає в тому, щоби пережити день і сказати щось таке, що сьогодні сподобається. Це безвідповідальність. Так не будуються сильні держави, так не будуються сильні нації», - заявив прем’єр-міністр України 2014-2016 років, лідер «Народного фронту» Арсеній Яценюк у програмі Persona з Гульнарою Поготовою на першому кримськотатарському каналі ATR.

Коментуючи на прохання журналістки бюджет, він зазначив, що дивиться на нього з двох точок зору: «З одного боку, це бухгалтерський документ, доходи і витрати. З іншого - це документ, який повинен відповідати економічній політиці держави, куди ці витрати повинні йти, щоб економіка росла, створювалися робочі місця, розбудовувалася інфраструктура. Тобто правильні шляхи, куди держава повинна відправляти ці гроші».

За його словами, бюджет є наслідком, а не першопричиною: «Першопричина для бюджету - економіка. Якщо економіка росте, тоді є гроші. Якщо ці гроші є або доходи можна оподаткувати. Якщо ти їх оподаткував, вони з’являються в бюджеті. Якщо вони з’явилися в бюджеті, є що витрачати. Якщо в тебе немає економіки – немає грошей. Немає грошей – немає доходів. Немає доходів - можна поставити і тисячу відсотків податку, тільки їх не збереш». 

Основне питання до сьогоднішньої влади, за словами Арсенія Яценюка, - які її економічні пріоритети. «Політичні пріоритети мені зрозумілі – від дня до дня прожити та подивитися, що завтра покаже рейтинг. Ваш рейтинг точно покаже завтра менше, ніж був позавчора. І динаміка буде тільки погіршуватися. Але ж не можна в історію входити з точки зору, які у вас були рейтинги. Не пригадую жодного світового лідера, який увійшов в історію з точки того, який у нього колись був рейтинг. Це новина на сьогоднішній ранок. Той, хто дивиться за рейтингом, не стає історичною особистістю – пролітає повз історію, ще й з поганим запахом».

«Не бачу економічних пріоритетів української держави, що хоче президент, уряд і парламент досягнути з точки зору економіки. Наприклад, ви хочете в сьогоднішніх умовах стати ключовою державою-виробником продовольчої продукції. Чи є для цього шанси? Так, є. Чи повинні ми використати цю можливість? Так, повинні. І тут і бюджет повинен включитися. Або, наприклад, ви хочете повторити Ілона Маска і на «Південмаші» запустити кращі космічні кораблі, ніж Ілон Маск. Ну це хоч амбіція. Слухайте, у них навіть амбіцій немає. Як так держава в центрі Європи не має амбіції? Вся амбіція полягає в тому, щоби пережити день і сказати щось таке, що сьогодні сподобається. Це безвідповідальність. Так не будуються сильні держави, так не будуються сильні нації» - підкреслив Арсеній Яценюк. 

Він наголосив на чітких пріоритетах, які мають бути визначені бюджетом: «Збройні Сили України в сьогоднішніх умовах, - це пріоритет номер один. Росія з наших кордонів нікуди не поділася. Росія нікуди й не подінеться з наших кордонів. Номер два – це охорона здоров’я. Третє – соціалка. Четверте – розвиток економіки, інфраструктура, я так його назву. П’яте завдання в цілому держави – це кредитування економіки».