Політикою повинні займатися професіонали

Політикою повинні займатися професіонали

23:04, 24 грудень 2020

Політикою повинні займатися професіонали, так само, як профільні фахівці мають працювати у медицині чи освіті. Таке переконання прем’єр-міністр України 2014-2016 років, лідер партії «Народний Фронт» Арсеній Яценюк висловив в інтерв’ю першому кримськотатарському каналу ATR.

«Я завжди відстоюю виключно професійну і фахову політику», - зазначив він.

Арсеній Яценюк навів приклад, що коли ми вибираємо лікаря, то йдемо лікуватися не просто до людини «в білому халаті»: «Кондитер також ходить у білому халаті. Але ж ми не йдемо лікуватися до кондитера. Ми йдемо до фахового, професійного лікаря, щоб він нас врятував».

«Якщо у нас такий підхід по відношенню до себе щодо необхідності професійності, чому ми вважаємо, що державою може керувати будь-хто? Ніби держава нас не стосується. Так ні, держава нас якраз і стосується, тому що це наша держава, це наше керівництво, наш так званий політичний істеблішмент. І він повинен бути професійний», - зазначив лідер НФ.

За його словами, сьогодні українське суспільство ще вірить у те, що «можуть бути якісь чародії, чудові приємні люди, – хтось спортсмени, хтось - актори, хтось просто красиво говорить, - які можуть змінити країну і життя людей на краще».

«Сьогоднішній склад Верховної Ради України, який був обраний на хвилі популізму, нагадує мені в більшості своїй щось на кшталт нових більшовиків», - зазначив Арсеній Яценюк.

На його думку, більшість сьогоднішніх народних обранців, «не розуміють ні що таке держава, ні як нею управляти, ні потреби людей, ні як на ці потреби треба відповідати». «Мені соромно за такий склад української влади. З однієї простої причини: ці люди можуть займатися чим хочеш, тільки не державним управлінням», - сказав він.

Лідер НФ також зазначив, що кожен депутат з більшості потрапив до ВР не завдяки собі чи химерній партії, а завдяки Володимиру Зеленському.

«На хвилі президентської кампанії президент Зеленський виключно на своєму імені завів понад 200 народних депутатів України, які чомусь повірили в те, що за них голосував народ. Ні за кого з них народ України не голосував. Народ України голосував на президентських і на парламентських виборах за Володимира Зеленського. І це зараз виключно відповідальність Володимира Зеленського як президента України за те, що відбувається і в уряді, і в парламенті, і, звичайно, в кабінеті президента», - наголосив Арсеній Яценюк.

Відповідаючи на запитання ведучої, Арсеній Яценюк зазначив, що на відміну від сьогоднішньої фракції «Слуга Народу», до складу фракції «Народного Фронту» у 2014 році увійшли люди з реальним політичним досвідом. «Ті, хто були в «Народному Фронті», до того вже пройшли низку щаблин у своєму житті і були фаховими державними діячами. Вони займаються політикою професійно», - підкреслив він.

Лідер «Народного Фронту» також відзначив фаховість очолюваних ним постмайданних урядів. «Це люди, які розуміли цілі і як їх досягати», - зазначив він.

Арсеній Яценюк нагадав, що незалежні аналітики з VoxUkraine проаналізували роботу урядів України за часи незалежності і назвали найбільш реформаторськими ті, які він очолював у 2014-2016 рр.

«В мене були в 2014-2016 році дуже чіткі цілі. Ключова ціль у мене була – збереження української держави», - зазначив він.

Водночас лідер НФ пояснив, що йому довелося піти з посади прем’єра через штучно створену політичну кризу і кампанію з дискредитації.

«Боротьба за владу просто затьмарила очі моїм політичним друзям і моїм політичним опонентам. Але це дає шанс. Те, що не встиг зробити до 2016 року, можна зробити після 2016 року. І тому я це буду робити. Моя ціль – це завершити те, що було мною розпочато в 2014-2016 роках», - сказав Арсеній Яценюк.

Відповідаючи на запитання, що вважає своїми досягненнями на посаді прем’єр-міністра, Арсеній Яценюк сказав: «Я був один із мільйонів українців і один з найвищих керівників держави. Тобто, кожна людина, для якої Україна – це не просто місце проживання, а держава, і так само весь політичний клас країни – ми були єдині в одному: нам треба зберегти державу».

«Сьогодні напевно, частина людей забули: ми стояли на порозі втрати української державності. На жаль, українська історія була дуже драматична і трагічна в питанні, чи наші попередники вміли втримати державу. Кожен раз ми отримували незалежність, але не втримували її. І для мене основне було – виконати історичну місію по збереженню української держави. І це зробили всі. В першу чергу це зробили мільйони українців і ми як урядовці, які на той момент очолювали країну», - наголосив Арсеній Яценюк.