Уряд зобов’язаний допомогти українцям і в повному обсязі відновити програму субсидій, запроваджену 2015-го

Уряд зобов’язаний допомогти українцям і в повному обсязі відновити програму субсидій, запроваджену 2015-го

13:14, 12 січень 2021

Прем‘єр-міністр України 2014-2016 років, лідер «Народного фронту» Арсеній Яценюк заявив, що уряд зобов’язаний в повному обсязі відновити програму субсидій, запроваджену його урядом у 2015 році.

У відеозверненні Арсеній Яценюк підкреслив, що ціни на газ почали стрімко зростати, й одна з причин цьому - ріст світових цін.

Водночас головне, на його переконання, - що робить уряд, аби допомогти українцям в цій ситуації.

Арсеній Яценюк нагадав, що на посаді прем’єр-міністра у 2015 році запровадив механізм субсидій: «Більше половини населення України отримувало пряму фінансову допомогу з державного бюджету на компенсацію тарифів». 

«Якщо домогосподарство сплачувало більше ніж 10% в середньому на житлово-комунальні послуги, то держава скомпенсовувала все, що вище цих 10%. Механізм отримання був простий і швидкий», - уточнив він.

Крім того, була запроваджена так звана соціальна норма газу: «Це був газ, який постачався українцям за половиною вартості від ринкової ціни. По 3600 гривень 1200 кубічних метрів газу отримувало кожне домогосподарство в опалюваний сезон. Це саме той газ власного видобутку, який дав нам можливість на перехідний період допомогти українцям», - підкреслив лідер НФ.

Також урядом Арсенія Яценюка було запроваджено «теплі кредити» - держава компенсовувала процентну ставку і тіло кредитів, які були взяті для  енергомодернізації будинків, «щоб менше використовувати газу і менше платити за енергетику».

«Зараз уряд зобов’язаний в повному обсязі відновити програму субсидій, яку я започаткував у 2015 році, і допомогти українцям», - наголосив Арсеній Яценюк.