При здорожчанні газу влада має розширити програму субсидій і перевірити постачальників, а не вводити ручне регулювання

При здорожчанні газу влада має розширити програму субсидій і перевірити постачальників, а не вводити ручне регулювання

23:55, 21 січень 2021

В умовах зростання ціни на газ держава повинна розширити інститут субсидій, передбачити можливість прямої дотації, направити перевірку АМКУ до постачальників і використати можливості «Нафтогазу». Натомість влада впроваджує ручне регулювання радянського штибу - підкреслив прем’єр-міністр України 2014-2016 років, лідер партії «Народний фронт» Арсеній Яценюк у програмі «Червона лінія» на на телеканалі «Еспресо».

Арсеній Яценюк наголосив, що ефективна економіка не може бути в країні, де держава в ручному режимі регулює ціни на роботи, товари і послуги: «Така економіка була в Радянському Союзі, тому СРСР впав, а на полицях нічого не було».

Арсеній Яценюк наголосив, що насамперед держава повинна в умовах зростання тарифів розширити інститут субсидій. Окрім того, необхідно передбачити можливість прямої дотації тим категоріям громадян, які не в стані заплатити у зв’язку з різким зростанням цін.

Також Антимонопольний комітет повинен невідкладно перевірити всі облгази і постачальників газу, щоб з’ясувати, чи тариф справедливий, «чи тариф економічно обґрунтований чи олігархічно обґрунтований», наголосив Арсеній Яценюк.

Він також нагадав, що НАК «Нафтогаз» має можливості закупити газ в літній період і продавати його в зимовий, збалансувавши ціну і запропонувавши конкурентну ціну для громадян країни: «Це - управлінський адекватний економічно ефективний підхід».

Натомість влада не підтримала ринкові реформи, а після зростання світової ціни на газ запровадила обмеження: «Якщо ви поставите обмеження, ми дійдемо до тієї ситуації, що у нас не буде продукту, не буде газу власного видобутку. У нас не буде нашої енергетичної незалежності».

«Повинна бути справедливість. Людина, якій складно заплатити, отримує пряму допомогу від держави, якщо ціни виросли. Якщо світові ціни впали, тоді держава повинна забезпечити і зменшення цін на внутрішньому ринку», - наголосив лідер НФ.