У країні сьогодні не існує реальної економічної програми. Живуть від дня до дня - Арсеній Яценюк

У країні сьогодні не існує реальної економічної програми. Живуть від дня до дня - Арсеній Яценюк

11:57, 22 січень 2021

Економічної катастрофи 2020-го не відбулося, проте реальної економічної програми і структурних реформ в країні сьогодні не існує, - наголосив прем'єр-міністр України 2014-2016 років, лідер партії «Народний фронт» Арсеній Яценюк у програмі «Ну і тиждень» з Андрієм Куликовим на Громадському радіо.

Арсеній Яценюк підкреслив, що у 2020 році економічні показники були навіть дещо кращі, ніж очікувалося: «Коли почалася пандемія, то очікували падіння економіки і 7%, і 8%, а песимісти давали 10%. Все-таки 10 і нинішні 5 – це велика різниця». Крім того, вдалося втримати курс національної грошової одиниці.

Водночас ключовою проблемою лідер «Народного фронту» вважає відсутність структурних реформ: «Дій для забезпечення верховенства права і верховенства ефективної ринкової економіки у 2020 році взагалі не було зроблено, як і в 2019-му».

Дуже поганим сигналом Арсеній Яценюк назвав відсутність програми з МВФ. Він нагадав, що з 2016 року борг держави збільшився на 20 мільярдів доларів: «В 2021 році необхідно буде залучити 700 мільярдів гривень на обслуговування боргів. Якщо немає програми з Міжнародним валютним фондом, то ціна цього залучення буде не 1 чи 1,5%, як від МВФ, а 7-10%. Уявіть різницю між тим, щоби заплатити за рік за обслуговування боргів 10 мільярдів доларів. Це надто великі кошти. І ці кошти можна, навпаки, відправляти на розвиток української економіки». 

Для цього, наголосив він, необхідно повернутися до співпраці з МВФ.

Арсеній Яценюк спрогнозував у цьому році невелике зростання української економіки - на 3-4%, водночас зі зростанням інфляції порівняно з попереднім роком: «Національний банк прогнозує десь на рівні 6,5%. Але є маса питань, які пов’язані з інфляцією - яка буде ціна на нафту, газ, що буде з курсом національної грошової одиниці, як будуть розганяти соціальні виплати, чи будуть друкувати гроші. Але, в принципі, параметр 6,5% - адекватний».

«Економічної катастрофи не відбулося. Та й не було переддефолтного стану. Це не ситуація, коли в 2014 році на рахунках казначейства 108 тисяч гривень. У них (нинішньої влади – ред.) зовсім інша ситуація. Але реальної економічної програми в країні сьогодні не існує. Живуть від дня до дня», - наголосив Арсеній Яценюк.