Київ має ініціювати саміт союзників для досягнення справжнього миру. «Мінськ» не працює

Київ має ініціювати саміт союзників для досягнення справжнього миру. «Мінськ» не працює

12:32, 12 лютий 2021

Мінські домовленості стали хронічною проблемою нашої зовнішньої політики. Київ має ініціювати саміт союзників з Групи Семи для формування нового формату переговорів з Росією. Для цього потрібне об’єднання зусиль влади і національної опозиції, - підкреслив прем’єр-міністр України 2014-2016 років, лідер партії «Народний фронт» Арсеній Яценюк.

Він наголосив, що сьогодні минає шоста річниця так званих Мінських домовленостей. Арсеній Яценюк підкреслив, що західним партнерам завжди було добре відоме скептичне і критичне ставлення до цих документів його як Прем’єр-міністра та його політичної та дипломатичної команди.

«У 2015 році ми не підважували рішення та тактику Президента України. Не компрометували інформаційно. Не завдавали ударів з політичного тилу. Навпаки, надавали публічну підтримку в усіх ситуаціях, де цього вимагав державний інтерес. Але ми завжди ясно казали під час усіх переговорів: Мінські домовленості не приведуть до мирного врегулювання», - зазначив лідер «Народного фронту».

На жаль, така оцінка була правильною, наголосив він: «Домовленості у Мінську - це навіть не компроміс. Це - нав’язана Росією єдина переговорна рамка, яка має на меті тиск і контроль над Україною».

Він підкреслив, що Мінські домовленості стали хронічною проблемою нашої зовнішньої політики, і  для її вирішення потрібна грамотна послідовність дій.

«Треба насамперед відкинути ілюзії і  поставити чесний міжнародний діагноз. Нинішній комплекс домовленостей стосовно окупованої частини Донбасу не веде до миру», - зазначив Арсеній Яценюк.

На його переконання, Президент та Уряд України мають висунути ініціативу авторитетної міжнародної верифікації виконання Мінських домовленостей і порушення суверенітету України: «Об’єктивна оцінка стану справ має стати підставою для кількох зрушень».

«Треба ініціювати зустріч на найвищому рівні між Україною, Сполученими Штатами, Німеччиною, Францією і зацікавленими державами Групи Семи для опрацювання комплексу спільних дій. Це має бути саміт союзників для досягнення справжнього миру», - наголосив Арсеній Яценюк.

Така зустріч має завершитися баченням та ініціативою нового формату переговорного процесу з Росією, переконаний він: «Цей процес повинен стосуватися не лише Донбасу, але й Криму».

«Для цього потрібна тверда політична воля насамперед України. Така воля неможлива без об’єднання зусиль влади і національної опозиції», - наголосив Арсеній Яценюк.

У цьому принципова роль належить нинішній владі: «Якщо зумієте відкинути минулі образи і розпочати в країні діалог довіри, тоді позиції нашої держави зміцняться в стократ».

«Маю право на ці слова, бо завжди (хоч не без труднощів) намагався розмежувати особисті емоції і державні інтереси та справи», - додав він.

Лідер «Народного фронту» підкреслив, що об’єднавши внутрішні державні сили, офіційний Київ продемонструє Заходу здатність для стратегічного прориву.

«Якщо зможемо сказати правду про Мінськ і об’єднати всі справді національні сили, тоді зуміємо повернути окуповані території і принести Україні та Європі справжній мир. Так здійсниться наша перемога», - наголосив Арсеній Яценюк.