Байден звернувся до ВР: «Це ваш історичний шанс». За два дні це звернення було перекреслене ганебним вчинком одного з депутатів

Байден звернувся до ВР: «Це ваш історичний шанс». За два дні це звернення було перекреслене ганебним вчинком одного з депутатів

16:40, 23 лютий 2021

Арсеній Яценюк вважає, що Україна буде змушена пройти через кризові явища, щоби організм держави став здоровим.

 

«Але іншого виходу, ніж вистояти, в країни немає», - наголосив Прем’єр-міністр України 2014-2016 років Арсеній Яценюк в інтерв’ю виданню «Факти».

Він розповів, як прийняв рішення піти з посади прем’єр-міністра, але не допустив розпаду коаліції, дострокових парламентських виборів, адже в умовах війни країна би не витримала ще і внутрішньополітичної боротьби.

Після перемоги на парламентських виборах очолюваної ним партії восени 2014-го, він вдруге став прем’єр-міністром. «Саме тоді проти мене почалася боротьба, причому в першу чергу не з боку моїх політичних опонентів, а з боку політичних партнерів. Це був «Блок Петра Порошенка», - підкреслив він.

Арсеній Яценюк нагадав, як перед українськими нардепами у грудні 2015 року виступив тодішній віце-президент США Джозеф Байден: «Він звертається до українських парламентарів як до майбутніх батьків-засновників нової України: «Це ваш історичний шанс». І от Байден повертається в Америку. Проходить два чи три дні. І депутат «Блоку Петра Порошенка» вперше за українську історію пробує винести з трибуни прем’єр-міністра. Це ганьба. Це повністю перекреслило паростки того, що ці парламентарі почули з промови Байдена. І це пішло по всіх телеканалах світу».

Крім того, на весь світ стала відомою політична корупція, спрямована проти прем’єра. «Депутат-втікач Онищенко зізнався на весь світ, що заплатив 30 мільйонів доларів за кампанію з мого політичного знищення», - нагадав Арсеній Яценюк.

Він також нагадав про випадок, коли 8 квітня 2016 року під час регулярного засідання Кабінету міністрів заявив про позачергове засідання, де розглядатиметься питання про заборону імпорту російського дизпалива і російського пального. «Це фактично санкції проти бізнесу Медведчука. Через два дні мені вперше зірвали засідання. Декілька членів уряду від «БПП» просто не прийшли на засідання, і у мене не було кворуму. Вони паралізували уряд».

Це, за його словами, стало останньою краплею: «Бог з тим, що вони за резолюції недовіри щодо мене голосували, які потім самі скасували, що постійно критикували, що об’єднались з політичними опонентами. Але коли мені заблокували можливість провести засідання уряду, це був фінал. Тому що паралізований уряд - це загроза для держави».

Саме тоді, підкреслив Арсеній Яценюк, він прийняв рішення піти з посади глави уряду, проте не йти шляхом «розпаду коаліції, дострокових парламентських виборів, конфлікту, тому що в умовах війни ми просто не витримаємо ще і внутрішньополітичної боротьби»: «Чи було мені це приємно? Ні. Ні як людині, ні як політику. Але чи зробив я цей крок свідомо? Так. Коли прийняв рішення обійняти посаду прем’єр-міністра і коли сказав всій країні, що «ми камікадзе», я знав, що нас чекає», - сказав він.

В України немає іншого виходу, ніж вистояти в нинішніх складних випробуваннях, підкреслив Арсеній Яценюк: «Очевидно, що Україна буде змушена пройти через кризові явища. Щоби організм став здоровим, доводиться пережити кризу, іноді й не одну. Так життя влаштоване. Ну, зараз ці покерують, а після них знову прийдемо ми і будемо рятувати ситуацію. Наведемо порядок, наповнимо резерви, створимо армію, Нацгвардію, вступимо в Європейський союз і НАТО. А потім після нас знову прийдуть популісти. Так влаштована політика».