Рішення РНБО заслуговують на найвищу повагу. Проте вони оперативні. Для системності потрібні чесні суди

Рішення РНБО заслуговують на найвищу повагу. Проте вони оперативні. Для системності потрібні чесні суди

22:02, 12 березень 2021

РНБО стала одним із ключових органів прийняття державних рішень. Проте РНБО не може перетворитися на політичний орган - у країні повинна працювати чесна судова система, - наголосив прем'єр-міністр України 2014-2016 років, лідер партії “Народний фронт” Арсеній Яценюк у програмі “Свобода слова Савіка Шустера” на телеканалі “Україна” 12 березня.

Відповідаючи на запитання стосовно звернення президента Зеленського щодо рішень РНБО, Арсеній Яценюк наголосив: “Президент України звернувся до народу, і правильно робить. Тому що українцям треба роз’яснювати ті рішення, які приймає Рада національної безпеки і оборони, це його обов’язок”.

Він підкреслив, що за останній місяць Рада національної безпеки і оборони стала одним із ключових органів прийняття державних рішень: “Ті рішення, які були спрямовані на захист національної безпеки, на захист життя українців, нашої територіальної цілісності й на підтримку незалежності, - заслуговують на найвищу повагу”.

“Президент не один раз заявляв, що він сподівається, що правоохоронна і судова система будуть робити свою роботу”, - зазначив він. 

Водночас, наголосив лідер “Народного фронту”, рішення РНБО, наприклад, про запровадження санкцій, - це оперативні тимчасові рішення.

“Йдеться про системність. Системність – це означає, що Рада національної безпеки не може перетворитися на політичний орган, і переконаний, що вона не перетвориться. І в країні повинна працювати чесна судова система”, - наголосив він.

Тому президент має ініціювати зміни до Конституції в питанні судочинства, переконаний Арсеній Яценюк: “Чесна прокуратура і справедливе правосуддя в цілому. Тоді створена система і не дасть можливості, щоби були зловживання в країні, і притягне до відповідальності за скоєні злочини відповідно до закону. Тому що злочин, який скоєний і за який не відповідають, повторюється знову”.