Спроби вивезти Юлію Тимошенко у наручниках на тижневе лікування в Німеччину і не звільнити її – неприпустимі

Спроби вивезти Юлію Тимошенко у наручниках на тижневе лікування в Німеччину і не звільнити її – неприпустимі

17:40, 15 жовтня 2013

Спроби у наручниках вивезти Юлію Тимошенко на тижневе лікування в Німеччину і не звільнити її, як того вимагає ЄС, є неприпустимими. Про це заявив журналістам голова Політради ВО «Батьківщина» та фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк після зустрічі з Юлією Тимошенко в  лікарні «Укрзалізниці» в Харкові у вівторок, 15 жовтня.

Він підкреслив що в той час, поки тривала зустріч із Юлією Тимошенко, було опубліковано декілька інформаційних повідомлень від адміністрації президента та Кабміну. Арсеній Яценюк назвав непрофесійною заяву міністра юстиції України Олени Лукаш: «Хотів би звернути увагу пані Лукаш, що необхідно читати укази, які президент особисто підписував і оприлюднював і які потрібно виконувати в першу чергу міністру юстиції».

Арсеній Яценюк зацитував пункт 6 Положення про порядок здійснення помилування, підписаного Віктором Януковичем 16 вересня 2010 року: «Клопотання про помилування осіб, які не відбули половину призначеного їм строку покарання, а також клопотання осіб, засуджених за тяжкі та особливо тяжкі злочини, можуть бути задоволені за наявності обставин, що потребують особливо гуманного ставлення»: «Саме про такі обставини Віктор Янукович говорить уже протягом останніх двох місяців і саме на цьому ми наполягаємо».

«Мова йде про здійснення гуманітарної місії і надання Юлії Тимошенко можливості отримати медичну допомогу за кордоном. Такі обставини є прямою нормою Положення президента України про порядок помилування. Президент має всі законні підстави для підписання відповідного указу», - підкреслив голова Політради «Батьківщини».

За його словами, якщо мова йде не про акт помилування, підписаний президентом України, «то ми хочемо ще раз нагадати, що в українському парламенті є низка законів, які стосуються законного вирішення долі Юлії Тимошенко». Зокрема, йдеться про проект закону про амністію: «Їх є два різні варіанти. На жаль, жоден із цих варіантів не був підтриманий Партією регіонів».

«Партія регіонів може проявити свою політичну волю на наступному пленарному тижні і проголосувати за законопроекти про амністію», - наголосив Арсеній Яценюк.

Також, як нагадав він, у парламент внесено дві редакції законопроекту про декриміналізацію статей 364 і 365 Кримінального кодексу, «який дасть можливість остаточно звільнити Юлію Тимошенко, виконати ключову вимогу ЄС і підписати Угоду у Вільнюсі».

«Будь-які інші спроби щодо того, щоб у наручниках вивезти Юлію Тимошенко на тижневе лікування в Німеччину і не звільнити її, як того вимагає ЄС, є неприпустимими. Жодних підстав розглядати такі законопроекти чи такі пропозиції не вбачаються можливими», - наголосив Арсеній Яценюк.

Він підкреслив, що Юлія Тимошенко негайно потребує дуже складної операції, що неодноразово підтверджувалося як українськими, так і іноземними лікарями. 

Арсеній Яценюк також зазначив, що зараз відбувається звіт спостережної місії Європарламенту. «Він є визначальним як у долі України щодо підписання Угоди з ЄС, так і в долі Юлії Тимошенко щодо зупинки політичних переслідувань та її свободи», - підкреслив він і висловив сподівання, що місія  Кокса-Квасневського буде продовжена ще на місяць. 

Відповідаючи на запитання щодо виборів у п'яти проблемних округах, які відбудуться в грудні, Арсеній Яценюк підкреслив: "Була політична заява трьох політичних сил про висування єдиних кандидатів на кожному окрузі, де влада минулого року вкрала перемогу в опозиції, і Юлія Тимошенко цілком підтримує таку заяву".