Колективний Захід повинен стояти пліч-о-пліч з Україною

Колективний Захід повинен стояти пліч-о-пліч з Україною

17:56, 21 квітень 2021

Путін перейшов усі червоні лінії вже дуже давно. Прикро, що наші західні партнери не завжди усвідомлювали, що Путін сам визначає червоні лінії, - наголосив Прем‘єр-міністр України 2014-2016 років, лідер партії «Народний фронт» Арсеній Яценюк у програмі «Сьогодні ввечері» на телеканалі «Україна 24».

«Дуже прикро, що ще з тих часів, коли він напав на Грузію, наші західні партнери не прийняли рішення про те, що Путіну треба давати по зубам», - додав лідер НФ.

«Путін розуміє тільки мову сили», - підкреслив він.

У нинішньому виступі Путін «хамить всьому світу» і «цинічно й нахабно погрожує», наголосив Арсеній Яценюк: «Він робить це по одній простій причині – він не відчуває того, що західний світ йому не дасть можливості переходити червоні лінії і що саме західний світ ці червоні лінії буде встановлювати».

Він зазначив, що Путін згадав у своєму виступі про Україну в контексті свого поплічника Януковича, коли «почав розповідати про державний переворот». «Це Путін разом з Януковичем хотіли зробити в Україні державний переворот. І народ України їм не дав можливості це зробити. І він з цією травмою живе не тільки з 2014-го, а ще з 2004 року». Так само Путін заявив, що буде захищати Лукашенка, як він і захищав Януковича. 

«Це дуже хамська манера ворожого президента ворожої країни, яка потребує самої жорсткої реакції як з боку України, так і з боку всього світового співтовариства. І це не просто слова. Він буде реагувати тільки на дії. А слова для нього – пусті звуки», - сказав лідер «Народного фронту».

Відповідаючи на запитання щодо вчорашнього звернення президента України, Арсеній Яценюк зазначив, що розчарований ним: «У такі складні часи для української держави і для українського народу звернення повинно бути не ліричним набором слів, а мало б давати чітке бачення того, що глава держави і Верховний головнокомандувач України буде робити для того, щоб захистити Україну. Тому що зараз людям потрібна впевненість, віра в те, що керівництво країни знає, яким чином боронити державу».

Лідер «Народного фронту» підкреслив, що вважає останню реакцію на агресію Путіна, зокрема з боку західних партнерів, більш адекватною: «Вони нарешті усвідомили, що він їм загрозу так само представляє. Сьогодні Україна боронить і Україну, і кордони Європейського Союзу. Ми сьогодні стоїмо на цьому фронті».

Щодо реакції колективного Заходу, Арсеній Яценюк нагадав, що США ввели санкції проти Росії. Ці санкції не напряму пов’язані з Україною, зазначив він, проте США заявили, що боротимуться за свої інтереси та інтереси України.

Наступний етап, наголосив він, – це позиція Європи: «Європа повинна говорити в один голос. Адже це стосується безпеки Європи і її громадян».

«Колективний Захід тут зараз повинен займати дуже жорстку позицію і повинен допомогти Україні. Як постачанням озброєння, так і запровадженням санкцій, так і жорстким діалогом з Путіним. Усі повинні стояти зараз пліч-о-пліч разом з Україною», - наголосив він.

«Украй важливо – це позиція українського керівництва і бачення української влади, як захищати Україну. І тут зараз ключова функція президента – це функція Верховного головнокомандувача, яка передбачена Конституцією української держави», - сказав Арсеній Яценюк.