Об’єднана Європа має стояти пліч-о-пліч зі США у протидії російській агресії

Об’єднана Європа має стояти пліч-о-пліч зі США у протидії російській агресії

18:31, 28 квітень 2021

«Дуже важливо, щоб об’єднана Європа разом зі США стояли як єдина велика євроатлантична спільнота проти російської агресії. Росія є небезпекою для наших громадян, для нашої безпеки і для наших націй. Переконаний, що США будуть підтримувати Україну і українців. Вони продемонстрували це, і вони продовжуватимуть це робити», - підкреслив голова Київського Безпекового Форуму, Прем’єр-міністр України у 2014-16 роках під час онлайн дискусії КБФ 28 квітня.

Арсеній Яценюк наголосив, що найкраща відповідь на нинішні виклики – «не в якихось розмитих статусах для України, а в тому, щоби Україна отримала План дій щодо членства в НАТО»: «За президента Байдена, сподіваюся, ми маємо історичний момент, щоби отримати ПДЧ для членства в Альянсі».

Він підкреслив, що Сполучені Штати дійсно є стратегічним союзником України: «У ці тривожні часи ми бачимо, хто друг, а хто недруг. Без сумніву, ворогом є Російська Федерація. Справжнім нашим другом і партнером є Сполучені Штати Америки», - підкреслив голова КБФ, додавши, що США виділили біля 4 млрд. доларів Україні «для боротьби проти російського ворога, для боротьби проти корупції та за нашу незалежність».

Арсеній Яценюк висловив вдячність президенту Байдену і новій адміністрації США за «сміливі кроки для стримування Путіна від агресії проти України»: «Кілька тижнів тому російський президент вирішив накопичити війська на кордоні з Україною. Це було не просто брязкання зброєю, це була справжня загроза того, що Путін вирішив провести масштабну операцію. І США зробили все можливе, щоб зупинити це».

«Сьогодні США повернулися на глобальну арену, повернулися в сенсі формування світової політики та підтримки й захисту глобальної демократії», - наголосив він.

«У такі непрості часи дуже важливо, щоб наші європейські партнери стали пліч-о-пліч із США, щоби зупинити російську агресію, захистити вільний світ і підтримати Україну», - підкреслив голова КБФ.

Україна потребує підтримки в кількох напрямках, наголосив він: «починаючи з надання летальної і нелетальної зброї й закінчуючи посиленням санкції проти Російської Федерації, у разі якщо Росія піде далі, якщо РФ продовжуватиме агресивно поводитися».

Водночас, Арсеній Яценюк підкреслив, що має певні сумніви стосовно того, чи українська влада готова отримувати підтримку Заходу: «Зараз дуже важлива політична воля проводити реформи. Необхідна повна реформа системи правосуддя. Потрібні ринкові реформи, а не ініціативи на кшталт нового більшовизму, які зараз проглядаються».

Щодо реформи в енергетичному секторі, він нагадав, що щойно був звільнений голова «Нафтогазу»: «Сподіваюся, що уряд і президент не змарнують енергетичні реформи та енергетичну незалежність, і не відновлять імпорт російського газу з «Газпрому».

«Захід і Сполучені Штати зацікавлені в тому, щоб Україна показала історію успіху. І конституційний обов’язок української влади і президента - зробити цю історію реальністю», - наголосив Арсеній Яценюк.

Дискусія КБФ «Україна і Сполучені Штати: про унікальні шанси партнерства» присвячена найважливішим завданням актуального діалогу між Києвом і Вашингтоном.

Київський Безпековий Форум – головний міжнародний форум України з проблем війни і миру, української та глобальної безпеки, заснований Фондом Арсенія Яценюка «Відкрий Україну» у 2007 році.