«Північний потік-2» - антиєвропейський і антиукраїнський проєкт. Найкращий шлях до справедливості – зупинити його

«Північний потік-2» - антиєвропейський і антиукраїнський проєкт. Найкращий шлях до справедливості – зупинити його

09:45, 15 травень 2021

Україна забезпечила транзит газу до ЄС. Ми це гарантували і виконали свої зобов’язання, навіть під час війни. Підтримка «Північного потоку-2» - це нечесно з боку наших європейських партнерів, - підкреслив Прем’єр-міністр України у 2014-16 роках, Голова Київського Безпекового Форуму Арсеній Яценюк під час онлайн-дискусії КБФ 15 травня.

«Північний потік-2» – це, без сумніву, антиєвропейський, антиукраїнський і проросійський проєкт», - наголосив Арсеній Яценюк. Він нагадав, що як прем’єр-міністр, а потім як голова Київського Безпекового Форуму, чітко заявляв, що цей проєкт підірве енергетичну стабільність та енергетичну незалежність України, Польщі, Словаччини та всієї Європи.

Росія отримає перевагу, якщо «Північний потік-2» буде завершений, тому, підкреслив голова КБФ, він здивований лицемірством, із яким певні сторони підтримують цей проєкт»: «Ще один цинічний підхід тих, хто підтримує і захищає цей проєкт, полягає в наративі, що він нібито посилить енергетичний ринок Європи. Це неправда».

«Росія – постачальник природного газу до Європейського Союзу. Але річ не в тому, хто добуває газ, а в тому, хто його доставляє. І Україна вже забезпечила транзит газу до Європейського Союзу. Ми це гарантували і виконали свої зобов’язання, навіть під час війни, після початку російської агресії проти України», - наголосив він.

«Тож хочу дуже чітко сказати: це нечесно з боку наших європейських партнерів, зокрема Німеччини. Розумію, чому вони вирішили прискоритися з «Північним потоком-2» – адже після виборів за кілька місяців Німеччина матиме новий уряд, і невідомо, хто стане новим канцлером», - зазначив Голова КБФ.

«Це – політичний проєкт. Це антиєвропейський і антиукраїнський проєкт. І найкращий шлях до справедливості – це зупинити його», - підкреслив Арсеній Яценюк.

Київський Безпековий Форум - провідне міжнародне зібрання України для обговорення проблем миру і безпеки. Форум заснований у 2007 році. Ініціатор та засновник КБФ - Фонд Арсенія Яценюка «Відкрий Україну».